Home

Hanulveen info:
Het laatste nieuws.
Nieuwarchief.
Hoe het begon.
Hanulveen I, de foto's.
Hanulveen II, de foto's.

Het spoor:
Het sporenplan.
De spoorbouw.
Gespot in Hanulveen.
Hanulveen spoorfilms.
Specials.

Het materieel:
De vloot.
De werkplaats.

Contact:
Webmaster mailen.


Hanulveen nieuws archief.
Verzorgd door de Hanulveense Pers DienstLet op ! Dit zijn archief berichten, deze zijn niet meer actueel.
24-03-2014
Extra beveiliging vanwege Nucleaire top.


Het speciale transport komt aan in Hanulveen.Het industrieterrein is vandaag helemaal afgesloten.

Hanulveen - Ook Hanulveen ontkomt ook niet aan de zware bewaking die is ingesteld naar aanleiding van de nucleaire top die deze week plaats vindt.
Er is extra hulpverleningsmaterieel aangerukt, en ook zijn er een aantal militaire voertuigen aanwezig. De toegang tot het industrieterrein is hermetisch afgesloten en wordt permanent bewaakt.
Morgen wordt het indutrieterrein weer vrijgegeven, en kan het gewone leven weer zijn gang gaan.

Bron: HPD.

14-03-2014
Hanulveen viert derde verjaardag.


Helaas dit jaar geen 3D taart.

Hanulveen - Vandaag viert hanulveen haar derde verjaardag.
We hadden gehoopt op een mooie 3D taart zoals vorig jaar, maar de taartenmaker had geen tijd, dus is in allerijl deze alternatieve taart besteld.
3-jaar-02 (26K)
De ludieke 'foutmelding' omtrent de 3D taart.

Het afgelopen jaar was een goed jaar voor Hanulveen, zo hebben we een aantal hele mooie treinen mogen verwelkomen waaronder de 1211, 1215, 653-05 en de prachtige RailMagazine 186-110.
Op naar het vierde jaar, benieuwd wat die brengt.

Bron: HPD.

09-03-2014
Goederenvervoer goed op de rit.


De 186-110 door Hanulveen. erachter staat de 8448 klaar voor vertrek.

Hanulveen - Na een toch wel lange periode is er eindelijk stabiliteit in het goederenvervoer van Hanulveen.
De dagelijkse olietrein kent een dagelijkse minimale lengte van 20 wagens. Ook het gemengde vervoer komt steeds beter tot zijn recht.

Bron: HPD.

14-02-2014
Bijzondere wagen te gast.

004 (40K)
De wagen komt op het spoor vanaf de trailer hellingbaan.

Hanulveen - "Geef het door". zo luidt het credo op de zijkant van de reizende goederenwagen.
Deze wagen was vandaag te gast in Hanulveen, en dat leverde een mooie foto reportage op, die is te lezen op deze 'Special' pagina.

Bron: HPD.

07-02-2014
'E' wagens aan Hanulveen geschonken.


De overbekende wagens, type 'E'.

Hanulveen - Heel even waren er 3 stuks type 'E' wagens te zien op het werkplaatsterrein.
Naar verluid heeft Hanulveen deze geschonken gekregen van een naburige gemeente vanwege het verleende aandeel in de aanleg van een nieuw station.

Bron: HPD.

03-02-2014
As gebroken op Gabs wagen.


De Gabs op de asbreuklorrie.

Hanulveen - Nog net geen week geleden is deze wagen in de werkplaats geweest voor een inspectie aan het betreffende draaistel, en nu is de as gebroken. Nu blijkt ook waar het krakende geluid vandaan kwam, de klacht waar hij oorspronkelijk voor naar de werkplaats kwam. Aldaar kon na inspectie de oorzaak niet gevonden worden, en ook deed de klacht zich daar niet voor. Blijkbaar was de betreffende as gescheurd en heeft deze het nu begeven.
De wagen is hier op de asbreuklorrie geplaatst en word met de beperkte snelheid van 5km/h richting werkplaats gesleept door de e-loc 1113.

Bron: HPD.

02-02-2014
Blokkendoos rijdt Nostalgie rit.


Blokkendoos 9151 op het station.

Hanulveen - Vandaag werd de 'Nostalgie rit' gereden met de blokkendoos. Dit treinstel was al geruime tijd niet meer ingezet en het was hoog tijd voor een conditierit. Dit werd zodoende uitgevoerd met tal van geintereseerden aan boord, die daarmee een hele leuke middag beleefden.

Bron: HPD.

28-01-2014
Kraan gehuurd door SBHT.


De oude 'Gabs' wagen hangt in de kraan.

Hanulveen - Omdat het depot van de SBHT momenteel overhoop ligt vanwege een verbouwing werd de hulp ingeroepen van de Hoofdwerkplaats.
De ongevallenkraan werd ingehuurd door de SBHT, en daarmee kon op het werkplaatsterrein hun Gabs wagen van zijn draaistel getild worden. Dit was nodig voor een grondige inspectie in verband met een aanrijding met een rangeerdeel waarna het draaistel een krakend geluid maakte.

Bron: HPD.

27-01-2014
Locloodsen op locterrein krijgen vorm.


De Locs staan nu beschermd tegen de elementen.


Ook aan de overkant van het terrein staan ze overdekt.

Hanulveen - De ruwbouw van de locloodsen is nu goed gevorderd. De locs staan nu lekker overdekt en zo staan ze niet meer bloot aan de elementen.
De volgende fase is de afwerking van de loodsen, waaronder de bekleding aan de buitenzijde en ook de verlichting moet nog worden aangelegd.

Bron: HPD.

25-01-2014
Locs 186 110 en 653-05 gepresenteerd.


De loc rijdt voor het eerst uit de werkplaats.

Hanulveen - Waar de ex-Fyra loc de werkplaats inreed op 15-december, vandaag gingen de deuren weer open en dan reed eindelijk de 186 110 naar buiten.
Deze loc is voorzien van volreclame van de Rail Magazine.


Een goeie kijk op de loc.

We zijn zeer trots op deze loc. Het is een genot om naar te kijken en met zijn frisse blauw/witte kleuren is hij ecth een blikvanger op het spoor.

En ook de 653-05 is aangekomen zoals eerder deze week aangekondigd.Deze zeer imposante loc krijgt binnenkort nog een eigen pagina waarin er uitgebreid wordt gekeken naar alles wat deze loc te bieden heeft.
Maar in de tussentijd is het vooral genieten van het rijden met deze kolos.

Bron: HPD.

23-01-2014
RandstadRail behoeft specialistische schoonmaak.


Tramstel 4023, nu weer schoon.

Hanulveen - Het RandstadRail tramstel nummer 4023 is vannacht ten prooi gevallen aan vandalisme.
Wegens een evenement in het Centrum van Hanulveen was het erg druk in het openbaar vervoer. Veel bezoekers besloten hun auto op het industrieterrein te parkeren en met de tram naar het centrum te reizen. Dit tramstel had helaas een grote groep jongeren aan boord, die met stiften en etenswaren het interieur op een waar slagveld deden lijken. De vervuiling was van dien aard dat de tram terstond buitendienst werd gesteld en vervolgens overgebracht naar de werkplaats. Daar stond een ingehuurd bedrijf klaar om de tram te reinigen. Aan het eind van de middag stond het frisse tramstel weer buiten in de zon te drogen.

Bron: HPD.

22-01-2014
Vrachtwagen in de problemen.


De vrachtwagen in kwestie bij de molen.

Hanulveen - Vanmiddag werd er bij de molenaar aangeklopt met de vraag waar het mogelijk was om met de vrachtwagen te draaien. Het antwoord dat die chauffeur kreeg was het laatste wat hij wilde horen, namelijk, dat het niet kon op deze weg.
De onfortuinelijke chauffeur was per abuis deze secundaire weg opgereden, en wilde niet achteruit weer terug waarbij dan ook het spoor gekruisd moest worden. Daarop besloot hij door te rijden naar de molen, maar kwam er aldaar achter dat dat niet zo slim was, de weg loopt bij de molen dood. De chauffeur had zich vergist omdat hij de Scania trekker van de molenaar zag staan, echter komt die trekker alleen bij de molen zonder trailer.
De Hagelnieuwe Volvo FH16 (750PK) met de even zo nieuwe trailer zijn uiteindelijk op het weiland gedraaid met behulp van rijplaten. Deze middag zullen zowel de chauffeur als de molenaar niet snel vergeten.

Bron: HPD.

21-01-2014
Grote dieselloc in bestelling.

class77_MRCE_black (16K)
Artistieke impressie van de 'Class 77' loc.

Hanulveen - Er staat een bestelling uit voor een nieuwe grote dieselloc, een Class 77. Deze loc zal het meeste werk opvangen waar nu nog de BR232 voor ingezet wordt (red.: o.a. de olietrein en railpoetstrein). Wegens de steeds strenger wordende milieu eisen is het nodig om te zoeken naar een schonere loc. Hanulveen denkt dat gevonden te hebben in het zojuist bestelde exemplaar.
De loc zal zwart van kleur zijn, met MRCE opschriften. Hij is gefabriceerd door de firma ESU(31051),en is een echt modern technisch hoogstandje.
De verwachting is dat de loc op zaterdag 25-januari Hanulveen binnenloopt.

Bron: HPD.

19-01-2014
Loc 1215 rijdt olietrein.


Met gepaste snelheid loopt de 1215 door het station.

Hanulveen - Vandaag kwam er weer een bijzondere trein door Hanulveen gereden, namelijk de prachtige E-loc 1215 met de dagelijse olietrein aan de haak. Het gebeurt niet vaak dat deze trein wordt getrokken door zulk mooi historisch tractiematerieel. Maar als het dan wel gebeurt is dat een feest voor zowel de toeschouwer als de meeester op de bok.

Bron: HPD.

15-01-2014 --== Dienst mededeling ==--
Ik heb een voor mij bijzondere loc terug gekocht. Het is de eerste loc die ik nieuw kocht, toen in 2001 aan het begin van Hanulveen I.
Al met al best een leuk verhaal. Je vind het hier: De eerste, de 1637.
13-01-2014
Mat'54 van SBHT weer rijvaardig.

mat54-terug (24K)
Het vierdelige treinstel loopt binnen op spoor 3.

Hanulveen - Ondanks dat het treinstel eigenlijk al opgegeven was door de SBHT (red.: Stichting voor het Behoud van Historisch Tractiematerieel) hebben een groot aantal vrijwilligers zich vereenigd om het treinstel weer rijvaardig te krijgen. En dat is gelukt.
Het heeft bijna een jaar geduurd, maar het werk aan de draaistelophanging is voltooid. En dus kunnen wij de trein weer verwelkomen op het spoor.
Er zijn direct een aantal slagen mee gereden om de elektrische installatie te testen.
Hier kan je over de reparatie lezen.

Bron: HPD.

11-01-2014
Stoom op Station Hanulveen.


VSM stoomloc nr.4 onder stoom op het station. Op de voorgrond de moderne RandstadRail tram.

Hanulveen - En dan ineens is het rondom Station Hanulveen doordrongen van de geur van kolen en smeerolie, af en toe een vleugje, en dan weer heel sterk.
Het is de VSM loc '4'. Er is een besloten toerrit georganiseerd vanwege het jubileum van de SBHT voorzitter. De loc trekt een drietal duitse donderbussen die geleend zijn van Buurveen.
Het was een korte stop op het station maar lang genoeg om menigeen de sfeer van weleer te doen herbeleven.

Bron: HPD.

01-01-2014
Begroeiing op industrieterrein.


De lange heg die het industrieterrein en het opstelterrein scheidt. De cabine van een Koploper is nog net zichtbaar.

Hanulveen - Het nieuwe jaar begint goed voor Hanulveen. Er is een hele lange heg geplaatst als afscherming tussen het industrieterrein en het opstelterrein van de treinen.
zo'n heg was al eerder geplaatst maar die was niet dicht genoeg. Daarbij had die heg ook veel last van bladuitval, en dat was een probleem voor de spoorwegen.
Deze heg moet ook de treinen minder makkelijk toegankelijk maken voor onbevoegden en daarmee het vandalisme terugdringen.

Bron: HPD.

25-12-2013
Loc 1656 aangekomen.


De 1656 op Hanulveen.

Hanulveen - De 1656 is volgens schema gearriveerd op Hanulveen. Deze loc is gebruiksklaar en kon direct ingezet worden.
Welke functie de loc uiteindelijk gaat vervullen binnen Hanulveen moet nog bepaald worden.

Hanulveen verrast door komst van Thalys.

Thalys 4341 in aantocht.

Hanulveen - Compleet als bij verassing heeft Hanulveen een Thalys treinstel mogen ontvangen. Het treinstel werd geschonken door Nieuwgein. Er was ruimte aangevraagd in de dienstregeling door Nieuwgein, maar de treindienstleiding van Hanulveen was in de veronderstelling dat dit was voor af te voeren materieel, niet voor een geschenk van deze afmetingen.
Nu kan Hanulveen werderom een HSL dienst opzetten, maar dan geheel in eigen beheer.

Bron: HPD.

17-12-2013*
--INGEKOMEN BERICHT--

Nieuwgein neemt afscheid van spooractiviteiten.


Loc 1656 op Nieuwgein.

Nieuwgein -Dat het altijd nog erger kan dan enkel de concessie op de HSL verliezen, zoals Hanulveen ten beurt viel, blijkt maar in het geval van Nieuwgein.
Nieuwgein neemt afscheid van al zijn spoor activiteiten. Vanwege een herindeling van de ruimte, en daarmee samenhangend ook de gemeentegrenzen, liggen de sporen niet langer binnen Nieuwgein en komt daarmee een eind aan al het vervoer per spoor in nieuwgein.
Omdat het vervoer nu onder beheer valt van de andere gemeente, welk reeds eigen materieel exploiteert, worden de treinen van Nieuwgein terzijde gesteld en verkocht.
Hanulveen is daar op in gesprongen en heeft een loc aangekocht, de 1656. Een zeer populair type loc binnen Hanulveen, er zijn er reeds 6 aanwezig (red.: 1601, 1602, 1609, 1637, 1765 en 1838).
Welke functie de loc gaat vervullen binnen Hanulveen is nog niet geheel duidelijk, er wordt nog gezocht naar nieuwe vervoerscontracten, zowel in de goederen als in het reizigersvervoer.
Waneer de 1656 zal aankomen in Hanulveen is nog niet vastgelegd, momenteel wordt hij binnen Nieuwgein gebruikt voor het samenstellen en gereed zetten van af te voeren treinen.

Bron: HPD.

17-12-2013
Hippel huppelt van het spoor.


Esther in de takels.

Hanulveen -Wat begon als een gewone dag op het locdepot had toch een andere uitkomst voor de rangeerder. In de snelheid van het werk is een foutje snel gemaakt. Zo moest 'Esther' (red.: 300640) van Strukton weer op haar vaste plek gezet worden, echter werd de rolbrug niet goed vergrendeld, zo was het mogelijk dat deze verschoof en er voor zorgde dat de loc naast het spoor liep. De rangeerder had dit pas opgemerkt nadat de laatste as van de brug af was en de loc kantelde. Gelukkig bleef ze wel op haar wielen staan, en heeft ze geen andere loc's geraakt.
Dit voorval zorgde wel voor een spectaculaire inzet van de ongevallen kraan. De gehele ongevallentrein werd opgesplitst, waarbij de verblijfswagen en materialenwagens op het hoofdspoor bleven staan. De kraan werd achteruit de toegangsboog van het depot ingeduwd door de 2241.
Omdat dit een vrijwel standaard hersporing betrof was het een eenvoudige berging, toch kon niet voorkomen worden dat de dienstregeling hier vertraging van opliep doordat het hoofdspoor gestremd was door de ongevallentrein.

Bron: HPD.

16-12-2013
Treinstel 8448 gearriveerd.


De flink glimmende IRM 8448.

Hanulveen -Een dag eerder dan verwacht mocht Hanulveen de nieuwe IRM in ontvangst nemen.
Het treinstel is reeds klaar om ingezet te worden, maar zal nog wel afgeregeld moeten worden conform de lokale eisen.
Er is niet toevallig gekozen voor treinstel 8448, de 8400 serie is namelijk ook uit te breiden naar een IRM-4, iets wat wellicht gaat gebeuren in de toekomst. Dit is aanzienlijk goedkoper dan het treinstel verbouwen naar een V-IRM.


Trots prijkt op de zijkant het nummer 8448.

Bron: HPD.

15-12-2013
Ex-Fyra loc 186-114 terecht.


De extra bewaakte werkplaats waar de ex-Fyra loc in staat.

Hanulveen -De in allerijl afgevoerde Fyra loc 186-114 is weer terecht. Deze is, ontdaan van opschriften, weer terug in Hanulveen.
De loc staat nu in de werkplaats alwaar deze omgenummerd en opnieuw, in andere kleuren zal worden uitgedost. Het blijft nog even gissen wat het precies zal worden, maar naar verluid weten we het in week 5 van 2014.

Bron: HPD.

14-12-2013
Onduidelijkheid omtrent FYRA.


Loc 1637 met de Fyra stam aan de haak.

Hanulveen - Uit onbevestigde bron hebben wij vernomen dat de Fyra stam opgehaald is omdat Hanulveen de HSL concessie verloren zou zijn.
Het is wel opvallend dat de als Fyra uitgevoerde BR186 loc, in de holst van de nacht is afgevoerd met blanco bestikkering aan de zijkanten. Kennelijk mocht er geen meter meer in Fyra uitmonstering gereden worden. Nu is de stam ook opgehaald en het is vooralsnog niet duidelijk waar deze heen is.
Ook hebben wij nog niet kunnen achterhalen door wie de 1637 gecontracteerd is om de stam op te halen. Het is te danken aan een oplettende spoorhobbyist dat er uberhaubt een foto van de opvallende trein is, want zelfs de rit stond niet in de treindienst vermeld. Wij hopen later meer informatie te kunnen verschaffen aangaande de Fyra in Hanulveen.

Bron: HPD.

12-10-2013
IRM-3 8234 verlaat Hanulveen.

8234 (21K)
De 8234 op station Hanulveen.

Hanulveen -Het IRM treinstel met nummer 8234 verlaat Hanulveen. Dit treinstel is uit de oudere serie, en daardoor lopen de kosten van het onderhoud op.
Als vervanger is gekozen is voor de IRM 8448, dit is een beduidend jonger exemplaar, deze wordt medio december verwacht.

Bron: HPD.

19-09-2013
FYRA trein nagenoeg compleet.

fyrastam-2 (23K)
De Fyra trein op Hanulveen.

Hanulveen -De stam van de Fyra trein is uitgebreid met 4 rijtuigen. Hiermee komt de stam op totaal 6 rijtuigen. Het ligt nog wel in de bedoeling om uit te breiden met een BD-rijtuig, maar dit zal niet op de korte termijn gebeuren.

Bron: HPD.

31-07-2013
Kleine uitbreiding Calpam vervoer.


Loc 6409 heeft de Calpamtrein opgehaald en wacht in het station op een veilig sein.

Hanulveen -Er is een kleine uitbreiding in het Calpam vervoer. Calpam heeft twee extra ketelwagens toegevoegd aan de dagelijkse stam die vanuit Buurveen binnenkomt.
Hiermee komt het aandeel van Calpam op zes ketelwagens. Zo wordt de gemengde olietrein wederom iets langer.

Bron: HPD.

30-07-2013
Nieuwe E-loc 1215 in de werkplaats.


De vers aangekomen 1215 naast loc 1211, zijn modernere soortgenoot.

Hanulveen -We hebben loc 1215 weer kunnen verwelkomen in Hanulveen. De loc is eerder vandaag aangekomen en staat momenteel tentoongesteld op het werkplaatsterrein.
Om de verschillen tussen de ouder uitgevoerd 1215 en de moderne 1211 duidelijk te kunnen laten zien aan de genodigden zijn ze naast elkaar gezet.

Bron: HPD.

15-07-2013
Loc 1215 weg voor restauratie.


De 1215 in opzending achter de 6409.

Hanulveen - De 1215 van Hanulveen is voorlopig weg voor een algehele restauratie. Over enige tijd zal hij geheel nieuw terugkeren.

Bron: HPD.

02-07-2013
FYRA van start.


De nieuwe FYRA ICRm rijtuigen aan de haak van de 186 114.

Hanulveen - De eerste twee ICRm rijtuigen zijn aangekomen. Dit is onderdeel van de grote order van hispeed materieel.
Later zullen nog 4 rijtuigen volgen om de stam compleet te maken. Voorlopig reist iedereen eerste klasse.

Bron: HPD.

29-06-2013
Nieuw HSL hoofdstuk: FYRA.


De FYRA BR186 naast de Railion BR189.

Hanulveen - Al twee keer eerder is er een HSL trein in Hanulveen geweest. Zo was er korte tijd een Thalys en later werd deze vervangen door de ICE-3M.
Nu wordt er voor de derde keer een HSL treindienst opgestart die gereden gaat worden met een FYRA loc (186 114), die zijn eigen 'zuurstokken' stam zal krijgen.
De Railion BR189 wordt terzijde gesteld, en zal de verkoop in gaan. Er is in Hanulveen een overvloed aan tractie voor goederentreinen, en het aantal bedieningen in het internationale goederenverkeer is te verwaarlozen.

Bron: HPD.

23-06-2013
ICM-4 Koploper vervroegd aangekomen.

koploper-trix (19K)
Drie dagen eerder dan gepland is de ICM-4 aangekomen.

Hanulveen - De ICM-0 was nog maar enkele uren van het Hanulvener spoor vertrokken, of daar kwam de nieuwe ICM-4 al aan. Dat dit treinstel vandaag al arriveerde was voor velen een verassing. Daar de Koploper, nu met nummer 4221, pas over drie dagen weer in de dienstregeling is opgenomen is er extra tijd om hem te bewonderen op het werkplaatsterrein.

Bron: HPD.

23-06-2013
ICM-0 Koploper vertrokken uit Hanulveen.

koploper-lima-weg (35K)
De ICM-0 'Koploper' voor de laatste keer aan het perron.

Hanulveen - De Huidige IC3 'Koploper' uit de protoserie ICM-0 is afgevoerd. Deze zal op zeer korte termijn vervangen worden door een moderne ICM-4 met het treinstelnummer: 4221.
Dit treinstel zal nog wel beschikken over de karakteristieke doorloopkop, al zal deze waarschijnlijk nooit gebruikt gaan worden. Halverwege volgende week wordt de nieuwe vier delige Koploper verwacht.

Bron: HPD.

06-06-2013
Verblijfsrijtuig gereed.

verblijfsrijtuig-2 (39K)
De tot verblijfsrijtuig verbouwde Plan-E voor de werkplaats.

Hanulveen - Eindelijk is het dan zover. De tot verblijfsrijtuig verbouwde plan-E rijtuig is klaar om in gebruik genomen te worden.
Voorheen ging dit rijtuig als RD rijtuig (50 84 87-37 201-5) door het leven. Nu is hij geel en draagt nummer: 80 84 978 2 506-3.
Het rijtuig zal zijn plek vinden in de ongevallentrein alwaar hij de tijdelijk ingestelde Plan-D zal vervangen. Het plan-D rijtuig gaat door naar het museum.

Bron: HPD.

04-06-2013
Vervangende VTG ketelwagen aangekomen.

olietrein-8 (36K)
De ketelwagen als rangeeldeel achter de 1602.

Hanulveen - Vandaag is de vervangende ketelwagen van VTG in Hanulveen aangekomen.
Deze ketelwagen is in plaats van de teruggeroepen wagen, die een verkeerd registratienummer bleek te hebben.

olietrein-9 (33K)
De wagen wordt in de stam gerangeerd.

olietrein-10 (40K)
Nu wel met het juiste logo en registratienummer.


Bron: HPD.

02-06-2013
Uibreiding olietransport.

olietrein-5 (34K)
Een van de ingehuurde VTG wagens.

Hanulveen - Ze lopen al een paar dagen mee in de olietrein, maar nu pas zijn ze op de foto gezet. De uitbreiding van de olietrein bestaat uit 5 ketelwagens, 2 VTG 4-assers, waarvan eentje weer terug geroepen is door VTG wegens een kwestie met de papieren. Een andere wagen zal spoedig geleverd worden.
Ook zijn er 2 wagens van 'Convoy' bijgekomen. Eveneens 4-assers, type Zacs.
olietrein-6 (39K)
De 2 Zacs 'convoy' ketelwagens.

En ook de firma Pieter Bon heeft zijn ketelwagensbestand uitgebreid met een hagelnieuwe Uhs 2-assige ketelwagen. Deze prachtige nieuwe wagen heeft nummer: 21 84 073 2 039-7 gekregen.
olietrein-7 (41K)

Er zijn vele liefhebbers die alles bijhouden omtrent deze ketelwagens, zo ook een van onze lezers die ons onderstande filmpje toestuurde waarop te zien is hoe hij feilloos de nieuwe Bon er tussenuit pikt.


Bron: HPD.

08-05-2013
Twee nieuwe ketelwagens afgeleverd.

olietrein-3 (34K)
De hagelnieuwe ketelwagens op het werkplaatsterein.

Hanulveen - Er zijn nog eens twee ketelwagens bijgekomen om de vervoerscapaciteit te vergroten. Deze prachtige hagelnieuwe wagens zijn geleverd door de noordwaarts gelegen leverancier, G.V.D.H. Al vroeg in de middag stonden ze gereed op het werkplaatsterrein in Hanulveen, en in de vooravond waren ze reeds in de stam opgenomen.
olietrein-4 (5K) Op deze, vanaf grote afstand genomen foto, is goed te zien hoelang de olietrein inmiddels is.

Bron: HPD.

07-05-2013
Klein militair transport.

leger-1 (44K)
De fennek LVB (red.: Lichte Verkennings- en Bewakingsvoertuig) op de Slmmps wagen.

Hanulveen - Er is een bijzonder transport gesignaleerd in Hanulveen. Het gaat om een militair transport bestaande uit een platte zwaartransport wagen, met daarop een Fennek LVB pantservoertuig. Het zal in de toekomst meer voor kunnen komen dat Hanulveen deze transporten verzorgt.

leger-2 (57K)

Bron: HPD.

04-05-2013
Explosieve groei in vloeistoffentransport.

olietrein-2 (24K)
De olietrein wachtend op een groen sein t.h.v. het station.

Hanulveen - Het is de spoorwegdirectie kennelijk toch gelukt om een flinke klant aan te trekken, getuige de olietrein vanmiddag op Station Hanulveen. Maar liefst 18 ketelwagens had de 6409 aan de haak, en dat zullen er alleen maar meer worden.

Bron: HPD.

03-05-2013 --== Dienst mededeling ==--
De afgelopen drie dagen ben ik druk geweest met het veranderen van de site.
En dit is het geworden.
overgang (24K)

Het ziet er allemaal even wat frisser en strakker uit. Maar het grootste verschil is wel dat het keuze menu nu links op elke pagina staat, dat maakt het navigeren sneller. ook ben je zo minder snel de weg kwijt op de site. Zo is de pagina waarop je je bevindt geel gekleurd in het menu.
Hier en daar moet ik nog wat dingetjes aanpassen qua lay-out, maar in de regel moet alles werken. Mocht je iets tegenkomen wat niet werkt of een onbereikbare pagina, laat mij dat dan s.v.p. in een email weten. Alvast bedankt en heel veel leesplezier op mijn 'nieuwe' site.
01-05-2013
Plukwagon bij werkplaats.


De ongelukkige wagen op de semi-dieplader.

Hanulveen - Er is een verongelukte ketelwagen opgekocht door de Hanulveense spoorwegen. Deze wagen was een aantal maanden geleden betrokken bij een ongeval waarbij hij door een stootblok werd geduwd door een geduwd rangeerdeel. Hierbij verloor de ketelwagen nagenog alle onderdelen onder de bodemplaat. Van de resterende onderdelen onder de wagen zal gekeken worden welke nog bruikbaar zijn. De ketel is als bij een wonder ongeschonden gebleven en daarvan is het de bedoeling dat hij overgezet gaat worden op een donor onderstel.

Bron: HPD.

28-04-2013
Olietrein gespot.


De olietrein gespot achter de molen.

Hanulveen - Het lijkt erop dat er toch al beweging zit in het goederenvervoer in Hanulveen. De BR189 is gespot onderweg met een 3-tal ketelwagens.

Bron: HPD.

27-04-2013
Hanulveen zoekt nieuw vervoer.


Het locterrein, waarop de meeste loc's nu werkeloos staan te wachten.

Hanulveen - Hanulveen begon in het transport van staalrollen, en vloeibare produkten, en later het containertrtansport dat recentelijk is komen te vervallen.
Op dit moment zijn de spoorwegen wederom op zoek naar een nieuw vervoerscontract omdat het gros van de loc's nu werkeloos staat toe te kijken.
Vanwege de komst van het grote werkplaatsterrein is er geen plaats voor opslag en weinig plaats voor overslag, maar er is wel een hele grote vervoerscapaciteit.
Er wordt momenteel gezocht in het gebied van vloeistoffenvervoer.

Bron: HPD.

22-04-2013
Loc 1212 overgedragen aan nieuwe eigenaar.


De 1212 in opzending aan de haak van de 1211.

Hanulveen - Er is een koper gevonden voor de E-loc 1212. De loc gaat zeer waarschijnlijk ingezet worden in de afvaltransport (red.: VAM wagens).
De nieuwe eigenaar gaf aan al op zeer korte termijn over de loc te willen beschikken, dus werd de 1212 nog snel aan een laatste inspectie onderworpen, en na akkoord van de werkplaatschef kon de loc op transport.
De loc is door Hanulveen's 1211 overgebracht naar de nieuwe eigenaar.

Voor een laatste inspectie wordt de 1212 de werkplaats in geduwd.


Bron: HPD.

18-04-2013
6400 met kolentender gespot.


De opvallende samenstelling op doorreis t.h.v. het station.

Hanulveen - Vandaag omstreeks 14:00u was er een nogal vreemde samenstelling te zien op het spoor, een 6400 loc met een kolentender.
Nou zal het hier vast geen hybride loc betreffen die op diesel en kolen werkt of iets dergelijks. Eerder wordt gedacht aan een transport voor de SBHT, die laat wel vaker vreemd rollend materieel het station passeren, maar meestal met eigen museumtractie, zelden met ingehuurde loc's zoals de vandaag gespotte 6409.

Bron: HPD.

16-04-2013
1154 overgedragen aan het museum.

1154-3 (30K)
Het museumterrein in Hanulveen.

Hanulveen - De 1154 is vandaag officieel overgedragen aan het museum. De loc zal daar tussen haar blauwe tijdperk genoten verblijven.
Alle loc's van het museum zijn vrij te gebruiken door de spoorwegen, wat erg leuk is voor de talrijke treinliefhebbers in de omgeving. Het enige wat daarbij belangrijk is, is dat het materieel in rijvaardige staat blijft. Dat is een taak die 'Spoorbouw' op zich neemt.
1154-2 (41K)
De technische gegevens op de 1154.

Bij de revisie die de 1154 heeft ondergaan na aankomst in Hanulveen heeft ze ook haar technische gegevens terug gekregen op de stelbalk.
Er is nog wel een hoop werk te doen aan deze loc, maar dat is de vrijwilligers van het museum wel toevertrouwd. We zullen nog wel vaker berichten over deze bijzondere loc.

Bron: HPD.

07-04-2013
SBHT redt oude 1100 loc.

1154 (25K)
De 1154 met 2 Plan-E's aan de haak op Hanulveen station.

Hanulveen - De SBHT heeft een oude 1100 loc een tweede leven gegeven. Er dreigde sloop voor deze kleine kanjer en de stichting greep snel in.
Voordat deze verwaarloosde blauwe schoonheid de baan weer op kon was er heel wat werk aan, en dat hele project staat hier beschreven.

Bron: HPD.

07-04-2013
Doek valt voor Mat'54 van SBHT.


De (m)BK bak wordt ontdaan van zijn elektrische installatie.

Hanulveen - Helaas bleek de Mat'54 "Hondekop" van de SBHT (red.: Stichting voor het Behoud van Historisch Tractiematerieel) niet door de grote revisie te komen.
De achterste draaistelophanging van de BK bak bleek niet meer veilig te zijn wegens overmatige slijtage, en dat is te kostbaar voor de stichting om te repareren.
Het complete treinstel wordt terzijde gesteld, en opgeslagen in de buiten Hanulveen gelegen depot van de SBHT.
Uiteraard wordt er gezocht naar een vervanger en zodra de financiele middelen er voor zijn zal deze aangeschaft worden. Doch komt er geen 4-delig treinstel voor terug. De stichting zal rich richten op een 2-delig treinstel, en dan mischien nog in de groene uitvoering, met zandgele snor.

Bron: HPD.

05-04-2013
Railbouw blij met voltooing verharding.


Het terrein nu van voor tot achter verhard.

Hanulveen - Na twee maanden is dan eindelijk het gehele werkplaatsterrein verhard. de directie van Railbouw Hanulveen is daar zeer blij mee. "Nu kunnen we het terrein eindelijk ten volste benutten, en onze activiteiten ontplooien zoals begoogd.". Aldus de opgeluchte directeur.
Op het moment van schrijven wordt er ook al weer druk gewerkt aan de omheining van het terrein.

Bron: HPD.

03-04-2013 --== Dienst mededeling ==--
Er is nu een camerawagen in Hanulveen.
En er is ook weer een update op het verblijfsrijtuig.
Omdat er veel vraag naar is heb ik ook beschreven hoe ik de Stelconplaten heb gemaakt.
02-04-2013
Perron vol met Stelconplaten.


Het perron vol met de, ruim 300, nieuwe Stelconplaten.

Hanulveen - Eindelijk is er dan levering van de langverwachte partij Stelconplaten. Deze platen komen op het werkplaatsterrein en daarmee zal dan eindelijk het gehele terrein verhard zijn.

stelcons-2 (37K)
Het nog onverharde gedeelte naast de werkplaatskantine.

stelcons-3 (43K)
Achter het spoor wordt het ook aangepakt, maar dan moet eerst het materiaal verhuisd worden.

De werkzaamheden staan vanaf eind deze week ingepland.

Bron: HPD.

29-03-2013
2x geel/grijs gearriveerd.


De 1211 en 6409 poserend voor de foto..

Hanulveen - Eerder dan verwacht zijn de twee nieuwste aanwinsten gearriveerd in Hanulveen, en nog wel tegelijk ook.
Voor de nummer liefhebbers, het zijn E-loc 1211 en Dieselloc 6409 geworden.De 1211 is een gemoderniseerde versie. Deze staat garant voor jaren betrouwbare trekkracht, en wordt echt als een grote aanwinst voor hanulveen beschouwd.

Bron: HPD.

26-03-2013
Loc 6518 uit Hanulveen vloot gehaald.


Loc 6518 onderweg naar de nieuwe eigenaar.

Hanulveen - Hanulveen heeft besloten afscheid te nemen van de NS/Cargo log 6518. Ontdanks dat de loc nog maar kort in Hanulveen was (red.: sinds 03-feb j.l.) Moest hij alweer ruimte maken voor een vervanger. Hanulveen heeft een bestelling uitstaan voor een hagelnieuwe 6400, en dan wel in de geel/grijze kleurstelling. Welk nummer die loc gaat krijgen is nog niet bekend.

Ook de loc's 6520 en 1212 staan in de verkoop maar daar is nog geen koper voor gevonden.
De 6520 zal niet vervangen worden. De 1212 wordt vervangen door een gemoderniseerde 1200 loc. Op welke termijn de nieuwe loc's komen is nog niet precies bekend maar het zal op zeer korte termijn zijn.

Bron: HPD.

26-03-2013
Loc 1637 gespot in werkplaats.


De 1637 in de werkplaats.

Hanulveen - Ineens werd de opdracht gegeven om loc 1637 op te halen van het locterrein.
Het was nog niet helemaal duidelijk waar dat voor nodig was, er was immers rangeer materieel aanwezig op het werkplaats terrein, maar toch werd de loc met gezwinde spoed opgehaald.
Een paar uur later werd de loc weer uit de werkplaats gereden met een leuke verassing op de flanken.
De loc is voorzien van het Amersfoorste stadswapen.


Het wapen van amersfoort, aan beide zijden van de loc rechts naast het rooster.

Met deze beplakking is de uitdossing van de loc gecompleteerd. En zeg eens eerlijk, dat staat toch wel erg mooi zo.Bron: HPD.

16-03-2013
Bijzondere Plan-D als tijdelijk verblijfsrijtuig.


Het voormalig promotierijtuig op het werkplaatsterrein.

Hanulveen - Dit is 'm dan. Het bijzondere rijtuig waar we op 11-maart in deze krant een tipje van de sluier over oplichten.
Dit rijtuig (ex eerste klasse) is een voormalig Roco promotie rijtuig. Dit rijtuig zal voorlopig ingezet worden als verblijfsrijtuig in de ongevallentrein zolang het Plan-E verblijfsrijtuig nog niet gereed is.
Als het Plan-E verblijfsrijtuig straks in dienst in gesteld is, gaat deze Plan-D naar het spoorwegmuseum, die zal het rijtuig vanwege zijn unieke verhaal in zijn huidige uitvoering bewaren.

tijdelijk-verblijf-2 (23K)
Het rijtuig is tijdelijk opgenomen in de ongevallentrein.

Bron: HPD.

15-03-2013
Draaistellen verblijfsrijtuig aangepast.


Achterop het werkplaatsterrein staat het rijtuig op bokken en onder een zeil.

Hanulveen - De draaistellen van het in aanbouw zijnde verblijfsrijtuig zijn aangepast. De koppelingen moesten vervangen worden door een nieuwer type. Een verslag van die klus kan je hier vinden.

Bron: HPD.

14-03-2013
Hanulveen viert tweede verjaardag.

Hanulveen - Het is 14 maart en Hanulveen is jarig.
Deze kleine gemeente bestaat alweer 2 jaar, wat gaat de tijd snel.
In het eerste jaar was de rode draad de opbouw van de baan. Het tweede jaar stond vooral in het teken van materieel. Voor het derde jaar komt het voornamelijk aan op afwerking van de baan. Maar ook de aanschaf van nog meer rollend materiaal zal niet uitgesloten kunnen worden.

Eerst maar eens genieten van de unieke en speciaal voor Hanulveen gemaakte taart, in de vorm van een duidelijk herkenbare Mat'54. Wat een prachtige taart, best wel zonde om hem aan te snijden.


Bron: HPD.

11-03-2013
Begonnen met ombouw van Plan-E rijtuig.

Hanulveen - Er is behoefte aan een verblijfsrijtuig voor in de ongevallentrein. Deze is gevonden in een, via de SBHT verkregen, Plan-E rijtuig met RD (Red.: Restaurant/bagage)indeling.

Het toekomstige verblijfsrijtuig wordt de werkplaats in geduwd door Sik 355.

Het plan-E rijtuig is grondig geinspecteerd en goed genoeg bevonden voor de verbouwing. Alle apparatuur en schortplaten zijn inmiddels onder de bak vandaan en worden gereviseerd en waar nodig aangepast naar de nieuwe wensen.
De ramen die zullen vervallen zijn herkenbaar aan de beplating erachter. De nu kale bak zal eerst van zijn nieuwe kleur voorzien worden, om vervolgens opnieuw ingericht te worden.
Het complete verslag van deze ombouw komt ook op de site te staan en is hier te vinden. Van tijd tot tijd zal deze pagina gaanderweg het project bijgewerkt worden.
Om in de tussentijd toch de werkploeg te kunnen voorzien van een fatsoenlijke verblijfsruimte is er een zeer bijzonder rijtuig aangekocht door Hanulveen, daarover binnenkort meer in deze krant.

Bron: HPD.

10-03-2013
Gabs wagen voor ongevallentrein.


Hanulveen - De gisteren aangekomen Gabs wagen zal deel uit gaan maken van de ongevallentrein. Deze wagen zal de huidige geslotenwagen, type Hbis, vervangen.
De Gabs wagen is voorzien van 4 grote schuifdeuren, en met een laadlengte van zo'n 20m (52m3) is het een flinke jongen.

gabs-2 (31K)
De wagen wordt beladen met bergingsmateriaal.

Er is ook een lageboordwagen (type Kls) in de ongevallentrein opgenomen, en zeer binnenkort wordt een Plan-E RD rijtuig verbouwd tot verblijfsrijtuig, die eveneens ter zijner tijd zijn plaats vind in de ongevallentrein.
De geplande samenstelling voor de ongevallentrein ziet er als volgt uit;
2427 loc - plattewagen t.b.v kraan - Ongevallenkraan - Kls - Gabs - Verblijfsrijtuig.

Bron: HPD.

09-03-2013
Tweede 2200 loc voor 'Klompentrein'.

Hanulveen - Eindelijk is hij er dan, de tweede 2200 loc voor in de 'Klompentrein'. Het is de 2299 geworden. Deze loc is hagelnieuw en verschilt weinig van de reeds aanwezige 2241.
klomp-1 (29K)
De nieuwe 2299 reeds in de trein opgenomen aan het perron.

klomp-2 (23K)
Achteraan de 2241, al kan dit ook zomaar de voorzijde zijn.

Door de komst van de 2299 is de 2427 weer vrijgekomen voor de ongevallentrein.

Bron: HPD.

23-02-2013
Energiewagen voor trek/duw trein.


Hanulveen - De energiewagen is aangekomen in Hanulveen.
Een compleet verslag van de aankomst is hier te vinden.
Deze wagen zal zijn plek vinden in de door dieselloc's getrokken/geduwde Plan-E stam.

Bron: HPD.

21-02-2013
Plan-E's voorbereid op indienststelling.

Hanulveen - Vandaag zijn de beide Plan-E rijtuigen in de werkplaats geweest voor een inspectie. De rijtuigen die het eigendom zijn van het spoorwegmuseum (red.: de SBHT) zullen binnenkort worden ingezet in een trek/duw trein, gelijk aan de zogenoemde 'Klompentrein'.
De 2241 zal de tractie gaan leveren, tijdelijk tensamen met de 2427, er wordt over gedacht een tweede 2200 serie loc bij te kopen, om vast in te kunnen zetten in deze trein.
De 2427 komt daar weer mee vrij voor de ongevallenkraan.

Het AB rijtuig wordt de werkplaats in geduwd door Sik 355.

De 2200 is niet ingericht om de rijtuigen te verwarmen, daartoe is een energiewagen vereist. Deze heeft Hanulveen ook aangekocht en die zal eerdaags aankomen bij de werkplaats.
De rijtuigen zijn aangepast voor het gebruik in de trek/duw trein, hetgeen wordt aangegeven met 'DE' onder de rijtuignummers. De voornaamste wijziging die aan de rijtuigen moest worden uitgevoerd betrof de retourstroom van de verwarming. Om te voorkomen dat de retourstroom het seinstelsel op de dieselbaanvakken beinvloedt mag deze niet via de spoorstaven worden teruggeleid.
De toevoeging 'DE' onder de nummers geeft aan dat het aangepaste rijtuigen zijn.

Bron: HPD.

10-02-2013
Werkplaats in Bedrijf genomen.

Hanulveen - De werkplaats is vanaf dit weekeinde officieel in gebruik genomen.
De eerste echte klus was het plaatsen van airco unit's op de Sprinter 2012.
sprinter-airco (35K)
Sprinter 2012 in de werkplaats.

De bestratings werkzaamheden van het terrein zijn nog volop aan de gang. Het terrein is opgehoogd met zand, en de Stelconplaten worden gelegd.
bestraten (36K)

Vandaag is ook de Koploper (4005) terug gekomen uit Nieuwgein, alwaar hij een modernisering heeft ondergaan. Dit hernieuwde treinstel kan er weer vele jaren tegenaan in Hanulveen.
koploper-baanschuivers (38K)

Bron: HPD.

06-02-2013
Bouw van Railbouw kantoor voltooid.

Hanulveen - De bouw van het kantoor voor Railbouw Hanulveen is afgerond.
Het pand staat op de noordzijde van het werkplaatsterrein. Vanuit het kantoor heb je mooi uitzicht over het terrein en de bewegingen die er plaatsvinden.
kantoor2 (29K)
Het nieuwe kantoorpand, met op de achtergrond de eveneens nieuwe werkplaats.

Bron: HPD.

03-02-2013
Bouw van locloods voltooid.

Hanulveen - De bouw van de werkplaats locloods is vooltooid. Deze prachtige loods heeft ook een kantoor/kantine aan de zijkant.
De loods is lekker ruim en goed licht, en bied voldoende mogelijkheden voor de toekomst.

Bron: HPD.

03-02-2013
Loc 6518 in dienst genomen.

Hanulveen - Loc 6518, die al enige tijd in hanulveen terzijde stond, is elektrisch aangepast en eindelijk in de dienst opgenomen.

De 6518 naast de 6520.

Het is momenteel nog niet precies bekend of de 6520 in de actieve dienst blijft, waarschijnlijk gaat deze loc op termijn verkocht worden.

Bron: HPD.

02-02-2013
Zware ongevallenkraan in de vloot.

Hanulveen - Na het incident van eind januari, waarbij een shovel ervoor zorgde dat de motorpost ontspoorde, is er versneld een ongevallenkraan opgenomen in de vloot.

De kraan, net binnengebracht door de 2427.

De machinist in opleiding gebruikte zijn lestijd heel nuttig, tijdens de instructies werd wat licht werk verzet bij de bouw van de nieuwe werkplaats locloods.
kraan-2 (42K)
De kraan bij de bouw van de werkplaats locloods.

De kraan zal niet enkel voor assistentie bij ongevallen ingezet worden, maar ook voor alle andere hijswerk in Hanulveen waaronder het plaatsen van bovenleidingportalen, en zoals reeds begonnen, bij de bouw van de locloods.

Bron: HPD.

29-01-2013
Aanrijding met bouwverkeer.

Hanulveen - Vanochtend heeft zich een ongeval voorgedaan ter hoogte van de tijdelijke spoorovergang. Deze overgang is aangelegd in verband met de aanleg van het nieuwe werkplaatsterrein en mag alleen gebruikt worden door bouwverkeer.
Een shovel maakte de oversteek en zag de naderende motorpost over het hoofd. Op het moment van de aanrijding reed de motorpost niet erg snel omdat deze net van het opstelterrein af kwam desondanks raakte de shovel zwaar beschadigd en liep het voorste draaistel van de motorpost uit de rails.
ongeluk-mp-1 (60K)
De motorpost, hier met zichtbaar gevarensein, moest herspoord worden.

Door deze aanrijding is wederom de noodzaak van een ongevallenkraan pijnlijk duidelijk geworden, 18-januari van het vorige jaar was het ongeval met de 1008, waarbij ook die herspoord moest worden. Omdat hanulveen geen zware kraan heeft is het een tijdrovende klus, waarbij al die tijd het betrokken spoor bezet is.

Bron: HPD.

24-01-2013
Elfjes komen bij elkaar.

Hanulveen - Ter ere van de onlangs verworven 1150 loc is er een nieuwjaars line-up georganiseerd. Alle 1100'en van Hanulveen waren bij deze feestelijkheid aanwezig.
elfjes-1 (28K)
loc 1113, 1150 en 1139 tijdens de line-up.

Deze loc's vertegenwoordigen drie verschillende periodes uit de rijke geschiedenis van de 1100. De turquoise 1150 is de oudste uitvoering van de drie, niet alleen te herkennen aan de kleur, maar ook aan de twee frontseinen.
elfjes-2 (36K)

Daarna komt de 1113, reeds in de geel/grijze kleur en voorzien van drie frontseinen.
De jongste uitvoering is de 1139, deze heeft later een voorzetneus gekregen om de veiligheid voor de machinisten de vergoten.
elfjes-3 (38K)
Achteraan staat de 1139 met de botsneus.

Bron: HPD.

15-01-2013
Oude tractie nieuw in Hanulveen.

Hanulveen - Vanwege het verhuizen van de containerbewegingen naar buurveen, en het daarmee samenhangende vertrek van de HUSA 1506 loc, ontstond er een behoefte aan vervangend tractiematerieel.
Dit werd gevonden in de 2427 dieselloc.
2427-nieuw (39K)
De 2427 op de tijdelijke tankplaat.
Door deze loc in eigen beheer te houden in plaats van gecontracteerde los zoals de nu vertrokken 1506 is Hanulveen verzekerd van een continu beschikbaarheid van loc's.

Bron: HPD.

14-01-2013
Spoor op werkplaatsterrein ligt reeds.

Hanulveen - Er is vannacht en vanochtend flink doorgewerkt. Het nieuwe spoor ligt er.
werkterrein-1 (48K)
Deze foto toont het nieuwe spoor. Over de linker twee sporen komt de werkplaats, het rechterspoortje wordt de tankplaats.

De nieuwe situatie is ook al bekend bij de treindienstleiding, en daar is alles ook operationeel.
werkterrein-2 (43K)

Bron: HPD.

13-01-2013
Containerterminal is niet meer.

Hanulveen - Wat eens een schitterende containerterminal was, is nu niks meer dan een braakliggende vlakte.
terminal-exit (52K)

In recordtempo gaat het werk door. Dag en nacht. Alle bestrating en rails zijn van het terminalerrein verwijderd. Vannacht begint het werk aan de nieuwe sporen. Twee naar de werkplaats en eentje naar de tankplaat.
Voor de wissels zijn twee stootjukken aangebracht.

Bron: HPD.

12-01-2013
Turquoise in Hanulveen.

Hanulveen - Er is weer schitterend 'nieuw' materieel in Hanulveen gekomen.
Zo is de E-loc 1150 geariveerd. Deze schitterende loc is in de mooie turquoise kleur uitgevoerd. Ook hebben we een bijbehorend rijtuig weten te bemachtigen, een turquoise 3de klasse Plan-D rijtuig.
groen-mat (30K)
De turquoise trein, een fris aanblik.

Ook nieuw in Hanulveen is de fonkelnieuwe Sik met kraan, 355. De loc zal zijn werkterrein vinden op het nog te bouwen onderhoudsterrein.
statieportret-355 (47K)

Bron: HPD.

11-01-2013
Eindelijk duidelijkheid omtrent terminalterrein.

Hanulveen - Er is eindelijk duidelijkheid omtrent het terminalterrein. Het terrein gaat ingericht worden voor de locwerkplaats en tankplaat.
Het gehele onderhouds en revisiebedrijf wordt hier naartoe overgebracht. De huidige lokatie is te klein geworden.
Zo is de modernisering van de Koploper al uitbesteed aan Nieuwgein vanwege plaats gebrek in eigen werkplaats. Buurveen zet de werkzaamheden in de containers voort, waarbij het ook het personeel van deze terminal overneemt.
beslag-5 (28K)
Deze machinist stond met zijn enkele Sgns wagen voor een gesloten poort. En moest door naar Buurveen. Het terrein is inmiddels weer leeg gereden.

De verbouwing van het terminalterrein staat al voor het komende weekend gepland, waarbij het eerste werk aan de loc's al begin van volgende week kunnen plaatsvinden.

Bron: HPD.

10-01-2013
Terminalterrein vrijgegeven.

Hanulveen - Was gisteren het terminal terrein nog bewaakt en afgesloten. Vandaag is er geen politie te bekennen en is het terrein vrij toegankelijk.
Het is al meer opgevallen dat de terminal er nu ongebruikt bij ligt, want het is gelijk als opstelterrein toegeeigend door diverse partijen.
beslag-3 (32K)
Diverse wagons vullen het nu ongebruikte terminalterrein.

beslag-4 (29K)
Achteraan het terrein is zelfs de promotiewagen van hanulveen gespot.

Bron: HPD.

09-01-2013
Containerterminal op slot.

Hanulveen - Vanaf vandaag is alle werk in de containerterminal opgeschort. De exacte reden hiervoor is nog onduidelijk. Volgens de boeken heeft de terminal nog voor 4 jaar een CTE contract.
Logischerwijs is het op de terminal van Buurveen wel veel drukker omdat alle container bewegingen nu daarheen hebben moeten uitwijken.
Het terrein in Hanulveen is hermetisch afgegrendeld. Zelfs de pers wordt niet toegelaten binnen de hekken.
beslag-1 (26K)
Het containerterrein, met een achtergelaten draagwagen geflankeerd door de lege portaalkraan, onder politiebewaking.

beslag-2 (36K)
Tussen de bomen door is ook een achtergelaten rangeerloc te zien.

Bron: HPD.

07-01-2013
Loc 2241 gepresenteerd / Spoorslag '13.

Hanulveen - Na een aantal uur geduldig wachten naast spoor 1 ter hoogte van het goederenspoor, was er uiteindelijk de nieuwe 2241 te bewonderen.
2241-4 (51K)

De loc bleef er gedurende een kwartier staan zodat iedereen hem goed op de foto kon krijgen.
Na dat kwartier is de loc vertrokken, om bij Buurveen te draaien, en terug om wederom te poseren op spoor 2.
Het was de fotografen niet toegestaan het spoor te betreden omdat de normale dienstregeling niet was gewijzigd.
2241-5 (44K)

Wij wensen het Hanulveense spoorbedrijf heel veel plezier en veilig kilometers met deze imposante loc.

Spoorslag '13.

Hanulveen - Momenteel is in Hanulveen "Spoorslag '13" volop in gang. Dit project houdt in dat het grootste deel van het spoor voorzien gaat worden van een uitgebreider ballastbed.
010 (38K)

Lees er alles over in de uitgegeven;
Spoorslag '13 special.
spoorslag-special (25K)
.

Bron: HPD.

06-01-2013
Koploper tijdelijk naar Nieuwgein.

Hanulveen - Vanmiddag is de Koploper van Hanulveen tijdelijk vertrokken naar Nieuwgein. Het treinstel zal daar een modernisering ondergaan aan de front- en sluitseinen.
Koploper-verlichting (30K)
De Hanulveense Koploper naast de net gemoderniseerde Koploper van Nieuwgein.

Hoelang het treinstel weg zal blijven is niet precies bekend. Na de aanpasssing zal het opnieuw toelating moeten krijgen, en dat kan wel wat tijd in beslag nemen.

De 2241 is ook aangekomen in Hanulveen, echter is de loc heel snel binnen gezet, en onttrokken aan het oog van het publiek.
Morgen zal de loc gepresenteerd worden aan de pers, alwaar uw krant zeker bij zal zijn.

Bron: HPD.

05-01-2013
Lint strandt met motorpech.

Hanulveen - Vanmiddag is de Lint trein ter hoogte van 'Hanulveen Goederen' gestrandt. Naar verluid is een van de dieselmotoren plotseling uitgevallen. Dit ging tevens gecombineerd met een luchtlekkage op het remsysteem.
lint-ballast (34K)
De onfortuinlijke trein, in het vers geballaste deel van het spoor.

Als de technici de storing voor de avondspits nog niet gevonden hebben zal het treinstel afgesleept worden naar de werkplaats.
Later hebben we hopelijk meer nieuws hier over.

Update: Lint alsnog afgesleept.

Later op de avond is Lint alsnog afgesleept. Helaas is het de techische mensen niet gelukt om de motor alsnog lopend te krijgen.
lint-afsleep (18K)

Bron: HPD.

04-01-2013
Plan-E rijtuig dwars op spoor.

Hanulveen - De stichting SBHT heeft vandaag afscheid genomen van een oud Plan-E rijtuig, de als BKD (red.: 2de klasse, keuken, bagageruimte) ingerichte bak was in dermate slechte staat dat hij geen toelating meer zou krijgen.
e-dwars (29K)
Het transport op de overweg.

Omdat het rijtuig niet meer over het spoor vervoerd mocht worden moest er gezocht worden naar een andere oplossing.
Nadat het rijtuig van z'n draaistellen was getild en van alle overige bruikbare onderdelen was ontdaan kon het op de speciale dolly's geplaatst en afgevoerd worden.
Terzijnertijd zal de SBHT een vervangend exemplaar aankopen die in een technisch betere staat verkeert.

Bron: HPD.

03-01-2013 --== Dienst mededeling ==--
Ik heb de foto's van de oude Hanulveen banen nu opgenomen in deze site. Voorheen stonden ze op Photobucket, en dat was niet echt overzichtelijk.
Nu kan je heel eenvoudig de foto's van 'Hanulveen I' en 'Hanulveen II' terug kijken.
De directe verwijzingen staan op de hoofdpagina.
03-01-2013
'2200 loc in aantocht'.

Nieuwgein - Op speciale uitnodiging was uw verslaggever in Nieuwgein om de aflevering van de nieuwe 2200 loc te aanschouwen. Het is loc nummer 2241 geworden.
2241-2 (45K)
Loc 2209 sleept Hanulveen's 2241 naar het juiste spoor.

Het overbrengen van de loc zal gebeuren in een kalktrein die hiervoor speciaal over Hanulveen rijdt. De 2241 zal aanstaande zondag aankomen in Hanulveen. Daar zal de loc verder afgewerkt worden, en ook zal dan de elektrische installatie aangepast worden.
2241-3 (32K)
De 2241 in opzending in de kalktrein


Bron: HPD.

01-01-2013
'Nieuwjaarsproef mag geslaagd heten'.

Hanulveen - De proef die het spoorwegbestuur in samenwerking met de Stichting Veilig Verkeer in het oude jaar heeft gelanceerd, mag geslaagd heten.
Het verwachte reizigers aantal lag wel hoger dan het uiteindelijk vervoerde aantal, maar volgens de woordvoerder maakte het grootste deel van de reizigers wel deel uit van de beoogde doelgroep, namelijk mensen die alcoholische versnaperingen genuttigd hadden, en een veilge manier kozen om thuis te komen.
De jaarwisseling verliep nagenoeg zonder problemen rond het spoor. Er waren slechts enkele incidenten. Zo was er een kleine vechtpartij tussen aangeschoten jongeren op Station buurveen, en op Station Hanulveen was een persoon tussen de trein en het perron gevallen, maar raakte daarbij niet erg gewond.


De treinen diep in de nacht.


Bron: HPD.

31-12-2012
'Extra treinen, minder beschonken bestuurders'.

Hanulveen - Het spoorweg bestuur heeft in samenwerking met de Stichting Veilig Verkeer een proef gelanceerd. Om de jaarwisseling heen zetten de spoorwegen meer treinen in. Een vervoersbewijs is niet nodig, het reizen is op oudjaarsdag en nieuwjaarsdag geheel gratis. Dit geldt voor de trajecten;
* Hanulveen - Buurveen - Nieuwgein /// Nieuwgein - Buurveen - Hanulveen
* Hanulveen - Nieuwgein /// Nieuwgein - Hanulveen (Intercity verbinding)
* Voor de reguliere nachttrein is eveneens geen vervoersbewijs benodigd op deze data.

extra-mat-1 (22K)
IRM 8234, Lint treinstel 33 en Sprinter 2012. Geheel links de neus van Plan-V 942.

extra-mat-2 (23K)
De Plan-V 942, ICM-3 4005 en geheel achteraan een DDM-1 staan eveneens gereed.

extra-mat-3 (22K)
De gecombineerde trein bestaande uit de 942 en 402. Mooi en zeldzaam zo te zien.

extra-mat-4 (25K)
Het station staat er lekker vol mee.

Het idee achter de proef is om door middel van gratis openbaar vervoer met een dichte interval aan te bieden, het aantal mensen wat beschonken met de auto op pad gaat afneemt.
Op de Stations zullen speciale Steward Teams klaarstaan om mensen te begeleiden en alles in juiste banen te leiden.

Bron: HPD.

30-12-2012
'Tijdelijk Plan-E rijtuigen in dienstregeling'.

Hanulveen - Omdat er een aantal ICK rijtuigen uit de aktieve dienst werden genomen in verband met de benodigde revisies, worden er tijdelijk Plan-E rijtuigen ingezet om de vervoerscapaciteit op peil te houden.

Twee Plan-E rijtuigen in de ICK/ICR stam.

Hoe lang de rijtuigen in de dienstregeling opgenomen blijven is nog niet precies bekend. Toch is het bewonderenswaardig dat de rijtuigen uberhaupt inzetbaar zijn aangezien het museum materieel is. Dit alles is mogelijk dankzij de SBHT die het materieel in prima en rijdbare staat houdt.

Bron: HPD.

28-12-2012
Seintransport op 'Hanulveen Goederen'.

Hanulveen - Vanmiddag stond een bijzonder transport op 'Hanulveen Goederen'. RailPro vervoerde een aantal hoofdseinen naar de afbouwlokatie, dit gebeurde middels 'Klmos' lageboordwagens.

De seinen onderweg.

Ontdanks dat het transport van de seinen met eigen wagens gebeurde, werd Strukton ingehuurd om het daadwerkelijke transport te verzorgen. Daarbij werd gekozen voor de ex-NS 640, nu de 300640, liefkozend 'Esther' genaamd.
Daar deze loc niet vaak in deze regio komt trok het geheel nogal wat bekijks.

Strukton's Esther met het seinentransport. Op de achtergrond is het koninklijk rijtuig te zien.

Bron: HPD.

27-12-2012
Nieuw licht in de Motorpost.

Hanulveen - Al van een ruime afstand kwam het warmwitte schijnsel ons tegemoet, maar wat was het? Het blijkt de Motorpost (mP 3020) te zijn waarvan de sorteerruimte voorzien is van nieuwe verlichting.

De 3020 aan het perron tijdens een stop om de containershuttle te laten passeren.

Bron: HPD.

26-12-2012
Koninklijk rijtuig gespot.

Hanulveen - Tegen de middag op deze tweede kerstdag is het koninklijk rijtuig gespot. Het rijtuig, getrokken door museumloc 1215, ging vanaf het museum terrein richting 'Hanulveen opstel'.

Het koninklijk rijtuig getrokken door de SBHT E-loc 1215, vanwege de verouderde koppeling op de 1215 was een koppelwagen noodzakelijk.

Het is niet helemaal duidelijk of het gereed maken van dit rijtuig samenhangt met hoog bezoek, of dat er een museale expositie gepland staat. Wel is het erg leuk om dit rijtuig weer eens op het hoofdspoor te zien.

Bron: HPD.

25-12-2012
Kerstdrukte bij de posterijen.

Hanulveen - Het mag dan wel al eerste kerstdag zijn, maar bij de posterijen is het nog een drukte van jewelste.
Er is zoveel kerstpost, pakketten en reguliere post te bezorgen dat er veelvuldig gebruik wordt gemaakt van ingehuurd materieel. Dit levert erg leuke plaatjes op rond het spoor. Uw krant geeft er een impressie van;
kerst-1 (22K)
De ingehuurde E-loc 1212 met 3 Hbbkkss postwagens aan de haak, gezien in de boog bij het museumterrein.

kerst-2 (24K)
In deze gemende trein werden eveneens extra ingezette Hbbkkss'en gespot. De 1602 verzorgde de tractie.

kerst-3 (27K)
De mooiste inzet van de dag; De SBHT E-loc 1008, met 2 zogenoemde Geelbanders wagentype Gls. De neus van de Motorpost 3020 is rechts nog net te zien.

Bron: HPD.

10-12-2012
Eindelijk een Koploper in de vloot.

Hanulveen - Het is dan eindelijk zover. Hanulveen heeft een Koploper in de vloot.
koploper (110K)

koploper-profiel (93K)

Naar een geschikt exemplaar van dit treinstel is al geruime tijd gezocht, het exemplaar van Nieuwgein heeft hier zelfs proefgereden.
Het net verworven treinstel moet nog wel elektrisch aangepast worden naar Hanulveen's standaarden.

Bron: HPD.

08-12-2012
SBHT loc 4147 even weer op het spoor

Hanulveen - De stoomloc (4147) van de SBHT is vandaag weer gezien op Hanulvener spoor.
4147-1 (34K)
De 4147 getrokken door E-loc 1601, eveneens eigendom van de SBHT.

De stomer was onderweg naar de containerterminal alwaar het een inspectie zou krijgen op het drijfwerk. Dit is nodig omdat men plannen heeft om de loc in te zetten voor museumritten. Vooralsnog heeft de loc alleen maar tentoongesteld gestaan op de parkeerplaats van het SBHT terrein.
4147-2 (10K)4147-3 (14K)
Linkerfoto: De lege sokkel bij de SBHT. Rechterfoto: Het rangeren op de terminal.

4147-4 (42K)
De 4147 tijdens de inspectie op het terminal terrein.

Bron: HPD.

05-12-2012
Koperdiefstal in Hanulveen.

Hanulveen - In de vroege ochtend kreeg de treindienstleider te horen dat er een aantal seinen buiten werking waren. Toen de onderhoudsploeg ter plaatse kwam werd al snel duidelijk wat het geval was. Er blijken tientallen meters koperen kabels te zijn uitgegraven en gestolen.
Dit heeft tot gevolg dat 3 van de 4 seinen achter het station niet meer functioneren. De dienstregeling heeft er weinig last van en de treinen rijden op zicht over de gevaarlijke punten heen.
koper-diefstal (39K)

Bron: HPD.

01-12-2012
Nieuwe Sprinter in Hanulveen.

Hanulveen - Er is een nieuwe Sprinter in Hanulveen. Het oude treinstel met nummer 2011 werd bij de laatste revisie afgekeurd en terzijde gesteld. Als gevolg daarvan is er naarstig gezocht naar een goede vervanger, en die is op 22 november gevonden in het nagenoeg nieuwe treinstel met nummer 2012.
2012 (21K)
De nieuwe Sprinter aan het perron van Station Hanulveen.

Het treinstel is door de werkplaats van Hanulveen voorzien van de vereiste digitale elektra. Ook heeft het treinstel energiezuinige interieurverlichting gekregen. Buiten dat het minder stroom verbruikt wordt het ook als zeer prettig licht ervaren door de reizigers.
2012-verlichting (8K)

Bron: HPD.

08-10-2012 --== Dienst mededeling ==--
Vanwege prive problemen ligt de hobby enige tijd stil.
06-10-2012
Eerste seinen werkend.

Hanulveen - De eerste seinen van Hanulveen zijn een feit. Het betreft drie seinen die de wissels aan de voorzijde van het station beveiligen. Voor wat betreft Spoor 1 en 2, en het RandstadRail spoor is 'op zicht' rijden niet meer nodig.
eerste-seinen (35K)

De Spoorwegdirectie had nog iets speciaals georganiseerd. Zo was de Thalys 4341 uit Nieuwgein te gast om samen met Hanulveen's ICE-3M 4651 simultaan langs de nieuwe seinen te rijden.

2xhsl (21K)
De beide treinstellen hebben enkele ronden zij aan zij gereden, waarbij de Thalys op links spoor reed. Een indrukwekkend moment was toen beide stellen naast elkaar met 160km/h door het station denderden. "Een overweldigende ervaring, erg indrukwekkend". Zo sprak een van de vele enthousiaste toeschouwers.
Later op de avond is de Thalys weer huiswaarts vertrokken. Intussen word in Hanulveen hard gewerkt om meer seinen gereed te krijgen.

Bron: HPD.

28-09-2012
Afscheid van een oudje.

Hanulveen - De nieuwe HUSA loc is eindelijk electrisch op orde gekregen. Inmiddels is hij overgebracht naar de terminal.
Op het terminal terrein zal ook de officiele overdracht van de loc plaats vinden. Niet geheel toevallig is tegelijkertijd ook de overdracht van de 'Locon 210' aan de nieuwe eigenaar.
dag-locon (40K)
(De aankomst van de HUSA 1506 en het vertrek van de Locon 210).

Dit oudje heeft nu ongeveer een half jaar dienst gedaan in Hanulveen maar schiet op een aantal punten tekort waardoor deze niet voldoende inzetbaar is.
Zo mag hij niet sneller dan 40km/h op het hoofdspoor vanwege het ontbreken van de juiste beveiliging, dit leidde nogal eens tot vertragingen bij het kruisende reizigersvervoer.
Ook is het type koppeling op de 210 afwijkend waardoor het redelijk omslachtig was om deze te koppelen aan de container draagwagens. Dit resulteerde er in dat men vaak ACTS contracteerde om het werk te verzetten.

Bron: HPD.

26-09-2012
Trekkracht voor Husa.

Hanulveen - De in Hanulveen gevestigde HUSA onderneming heeft vanmiddag de nieuwe MAK G1206 locomotief gepresenteerd. Helemaal klaar voor bedrijf is de loc nog niet, er wordt nog hard gewerkt aan het afstellen van de motor, iets wat niet vantevoren was voorzien.
husa-s (30K)
De 1506, zoals de loc genummerd is, zal de reeds aanwezige 1609 gaan assisteren bij het trekken van de maandelijkse grote containertrein, en daarnaast zal de loc het nodige rangeerwerk gaan verzorgen op de terminal.

Bron: HPD.

16-08-2012 --== Dienst mededeling ==--
Vandaag heb ik de Lint-41/H en de ICE-3M voorzien van een ESU LokSound V4.0 decoder.
Nu hebben deze beide treinen legio geluiden wat het rijplezier vergroot.
Samen met de BR232 heb ik nu in totaal 3 treinen met geluid...en er zullen er meer volgen denk ik zomaar.03-08-2012
Hanulveen koopt een LINT-41.

Hanulveen - Soms duurt het heel lang, en soms kan het heel snel. Bestuurlijke besluiten nemen. Zo ook deze zomer. De directie van de spoorwegen in Hanulveen (red.: tevens beheerder van de site) was op vakantie in het oosten van het land. Aldaar is er van dichtbij kennis genomen van het reizigersvervoer per spoor, met name op het traject Winterswijk - Arnhem, terhoogte van Winterswijk - Aalten heeft de directie veel indrukken op gedaan. Na een kort overleg is er besloten om een dergelijk diesel treinstel aan te kopen, en over te laten komen naar Hanulveen.
Het gaat hier over de LINT (BR648, Leichter Innovativer Nahverkehrs-Triebwagen), type 41, treinstelnummer 33.
lint (33K)
De LINT nr.33 vers in Hanulveen.

Een speciaal mooi detail aan deze trein is de verlichting, zowel interieur- als koersbordverlichting zijn standaard. Dat scheelt de werkplaats weer heel wat werk.
koersbord-1 (9K)koersbord-2 (9K)
Koersbordverlichting in de beide koppen.................en aan weerszijden van de trein.

Bron: HPD.

22-07-2012
Inkrimping containervervoer.

Hanulveen - Zoals in zoveel sectoren is ook in het containervervoer goed te merken dat het krappere tijden zijn.
Mede vanwege het geslonken aanbod, maar ook omdat Hanulveen wil investeren in een andere type containerdrager (red.: Type Sgns) is besloten tot de uitschrijving van de volgende twee containerdragers:
* Sggmrs: 35 84 495 3 011-4. Deze is verkocht aan Buurveen.
* Sdggmrs: 33 68 495 5 098-1. Terug naar AAE i.v.m. het verlopen van de lease termijn.

containerdrager (24K)
De Sggmrs voor het laatst op de terminal in Hanulveen.

Upgrade voor ICE-3M op handen.

Er worden binnen Hanulveen ook tegoeden gereserveerd om de ICE-3M te upgraden middels LokSound. Deze opwaardering moet voor de HSL meer reizigers gaan aantrekken.

Bron: HPD.

14-07-2012
Blokkendoos rijvaardig gemaakt.

Hanulveen - De SBHT heeft het Blokkendoos treinstel rijvaardig gekregen. De trein is geheel voorzien van nieuwe elektra, inclusief nieuwe interieur verlichting. Het werk ging zoals de foto laat zien vaak door tot in de kleine uurtjes.
0007 (14K)

Nu is het treinstel trots gepresenteerd aan de directie van het spoorweg museum, die het stel zal huisvesten voor de SBHT.

Bron: HPD.

07-07-2012
Wens van SBHT gaat in vervulling.

Hanulveen - Eindelijk is het dan zover. De SBHT heeft een treinstel mat'24, ook wel bekend als de 'Blokkendoos', weten te bemachtigen. statieportret-blokkendoos (40K)
De motorwagen en bijwagen zijn naar de werkplaats gesleept zodat het electrische systeem aangepast kan worden naar Hanulveense standaarden.
Binnenkort zullen de werkzaamheden aan dit treinstel te volgen zijn via de 'werkplaats' pagina.

Bron: HPD.

05-07-2012
Hare majesteit in Hanulveen.

Hanulveen - Vandaag is Hanulveen vereerd met een bezoek van Hare majesteit, koningin der nederlanden. Dit bezoek stond in teken van de groei die Hanulveen maakt. Het is voor het eerst dat Hanulveen Hare majesteit heeft mogen verwelkomen.
koningin-1 (41K)

koningin-2 (42K)

Het koninklijk rijtuig met de beide begeleidings rijtuigen, met als tractie de e-loc 1838, werden door Sik 281 de containerterminal op getrokken alwaar de koningin is overgestapt in de gereedstaande Audi.
Van hieruit ging de tocht over het industrieterrein en naar het Hanulveen station.
Na een kort bezoek aan de karakteristieke molen keerde het gezelschap terug op de terminal. Na een korte demonstratie van het containerwerk zat het bezoek er op.
Het koninklijke rijtuig zal later leeg terugkeren in Hanulveen en gestald worden in het museum.
koningin-3 (40K)

Bron: HPD.

03-07-2012
Container terminal verhuisd.

Hanulveen - De container terminal in Hanulveen is verhuisd naar een groter perceel. Tevens zijn daarvoor de goederenperrons ingekort, en is het spoor geintregeerd in het terminal terrein. Dit moet het laden en lossen van containers nog makkelijker maken.
nieuwe-terminal (42K)

De ICE-3M 4651 is weer gezien in Hanulveen. Hier wacht het treinstel op vrij baan naar de werkplaats, alwaar het een revisie zal ondergaan.
ice-gezien (23K)

Bron: HPD.

19-06-2012 --== Dienst mededeling ==--
Weer is er een hoop achter de schermen gebeurd.
Zo zijn de rails voor het locterrein gearriveerd.
locterrein (40K)
Dit is hoe het ingedeeld gaat worden, maar het moet nog verhoogd worden, en voorzien van brug een elektra.

Verder is de koppelinghaak van de IRM defect gegaan, deze is gerepareerd.
De DDM is voorzien van een nieuwe functie decoder, de oude wisselde niet meer van rijrichting.
Zowel de 1139, 1212, 1314 en 1765 zijn voorzien van een ESU lokpilot V4.0 DCC decoder. De eerste 3 hadden een verouderde decoder erin, en de decoder van de 1765 is door gegaan naar de net aangekomen 4147.
Tevens zijn de Mat'54 en de 1314 voorzien van nieuwe antislipbandjes.
06-06-2012
Eindelijk een 1300 serie loc.

Hanulveen - Na lang zoeken naar een goed exemplaar is er eindelijk een 1300 serie e-loc in Hanulveen.
De loc is direct inzetbaar, al verdient het wel aanbeveling om de schakelkast te vervangen op de korte termijn. In de tussentijd is het toch een rijvaardige loc waar we erg trots op kunnen zijn.
statieportret-1314 (39K)

Ook is de loc al in de centrale opgenomen.
1314-op scherm (34K)

Bron: HPD.

02-05-2012 --== Dienst mededeling ==--
Soms lijkt het alsof er niets gebeurt aan de baan...echter word er achter de schermen wel het een en ander gedaan.
Zo is er een oud niet rijvaardig erfstuk weer rijdbaar en digitaal gemaakt.
En ben ik bezig met seinen op de baan. Ik heb 2 hele mooie bij NSParts gekocht. Hoe de aanleg in z'n werk gaat kan je op deze pagina in de werkplaats volgen.
En dan is de baan ook weer aangepast op een paar plekken. Zo word er achteraan een locterrein aangelegd, waar niet ingezette loc's gestald kunnen worden. Dit geeft dan meer ruimte op het grote opstelterrein. Op dit locterrein zal een rolbrug worden gemaakt.
Nog een aanpassing is aan het eind van het station. Daar zijn twee wissels komen te vervallen.
baan-aanpassing (51K)
12-05-2012
Ramp op het nippertje voorkomen.

Hanulveen - In de namiddag werd een medewerker van de Hanulveense Container Terminal gealarmeerd door een onheilspellend geluid, afkomstig uit de zojuist passerende avondshuttle. Hij bedacht zich geen moment en liet de treindienstleidng de trein onmiddelijk stoppen. De machinist kreeg daarop de opdracht een snelremming in te zetten, en zijn trein onmiddelijk stil te zetten tot nader order. In de tussentijd zijn ook de alarmdiensten ingeschakeld (GRIP-1 melding).
"Ik hoorde het geluid, en wist het meteen. Dat is een heetgelopen aspot" Aldus de alerte melder.
Een beetje ongelukkig, maar tegelijk ook gemakkelijk, kwam de trein precies het draaistel met de hete aspot op de overweg naar het industrieterrein tot stilstand. De hitte was op een behoorlijke afstand al te voelen. De brandweer stond standby maar heeft de verhitte onderdelen van zichzelf laten afkoelen.
ramp-1 (44K)
(De trein tijdens inspectie op de overweg).

De wagen is uit de stam gehaald, en afgevoerd voor onderzoek.
Uit voorlopig onderzoek blijkt dat een in de aspot gezeten borgmoer is losgekomen, en zo het lager ruimte om te bewegen heeft gegeven. Door deze ruimte is overmatige slijtage opgetreden en restmateriaal daarvan heeft het lager aangetast, welk zich vervolgens in de astap heeft warmgelopen.
Het vet in de aspot en lager was reeds verkoold en had z'n smerende werking verloren. Dit had tot gevolg dat de astap op het lager 'gilde'. Dit is wat de melder hoorde. Er zal nog grondig worden gekeken naar de revisie geschiedenis van deze wagen, en tevens zal op de rest van de vloot: Sgns-, Sggmrs-, Sdggmrs- en Lgns-wagens de draai/wielstellen nagezien worden.
ramp-2 (26K)
(De wagen afgezonderd voor onderzoek).

Een ramp met deze trein is uitgebleven omdat het mankement tijdig is ontdekt. Had de trein hiermee doorgereden dan had binnen afzienbare tijd de aspot kunnen afbreken wat onherroepelijk een ontsporing tot gevolg had gehad.


Bron: HPD.

02-05-2012 --== Dienst mededeling ==--
Vandaag is de Twincenter op zwart gegaan.
tc-uit (27K)

De numerieke toetsen begonnen te haperen, en zodoende zat ik tegen een in verhouding prijzige reparatie aan te kijken. Daarop heb ik besloten dat het wellicht verstandiger is om in een nieuwe centrale te investeren.
Dus heb ik een 'Esu ECoS 2' centrale gekocht.
ecos (46K)

Inmiddels zitten al mijn treinen er in, compleet met foto's.
Wat ook erg mooi is aan de ECoS is dat je heel eenvoudig je spoorplan er in kan verwerken, en zodoende heel gemakkelijk je wissels digitaal kan aansturen, compleet met melding over de stand ervan. Ik heb mijn sporenplan reeds ingevoerd.
layout (41K)

Aangezien de ingrepen aan de baan minimaal zijn om dit te bewerkstelligen zal ik deze optie zeker gaan toepassen.
30-04-2012
IC+ rijtuigen ingehuurd.

Hanulveen - Sinds de ICE-3M aan het buitenland is verhuurd is er in Hanulveen behoefte aan hoge snelheidsmaterieel, maar dan wel met minder capaciteit als de ICE.
Daarom is er besloten om een drietal IC+ rijtuigen te huren. Deze korte stam word achter de Railion BR189 gekoppeld die speciaal hiervoor aangepast is, en nu begrensd is op 140km/h, i.p.v. 100km/h voor goederenvervoer.
hsl-ic-plus (33K)
De nieuwe HSL samenstelling gefotografeerd op Hanulveen Station.

Verder heeft uw krant ook de 281 gespot op een ongebruikelijke plaats. Namelijk op een dieplader. Deze is daar maandag middag neergezet.
sik-op-transport (41K)

Wat de SBHT (Stichting voor het Behoud van Historisch Tractiematerieel), die eigenaar is van de 'Sik', van plan is met de loc is niet helemaal duidelijk.

Bron: HPD.

28-04-2012 --== Dienst mededeling ==--
Ik ben begonnen met het electrificeren van de wissels.
Voorlopig heb ik er 13 gekocht bij R&J treinen uit Eindhoven.
wissel-aandrijving (41K)

Een leuk klusje om samen met m'n zoon te doen in de vakantie.
24-04-2012
Wegenbouw vordert gestaag.

Hanulveen - Het aanleggen van de wegen gaat echt heel erg snel.
Nu al is de Stationsstraat op het plein na klaar.
Ook de grote spoorwegovergang en aansluiting naar het industrieterrein zijn reeds geasfalteerd.
bouw-8 (45K)

De grote doorgaande weg van het industrieterrein en de container terminal zijn nu ook verhard.
bouw-9 (48K)

En de route vanaf de molen naar het industrieterrein is ook al grootendeels klaar.
bouw-10 (36K)

Bron: HPD.

23-04-2012
Wegenbouw van start.

Hanulveen - Eindelijk is het zover. De wegenbouw is begonnen in Hanulveen.
bouw-5 (19K)

bouw-2 (17K)

bouw-1 (43K)

Het lijkt wel in sneltreinvaart te gaan. Nog voor de middag was de lange straat langs het station reeds voorzien van een mooie verse asfaltlaag.
bouw-7 (35K)

Bron: HPD.

18-04-2012
Voorbereidingen voor wegenbouw getroffen.

Hanulveen - Achteraan het tractieterrein staan momenteel allerhande wegenbouw voertuigen opgesteld.
start-wegenbouw (38K)

Het is duidelijk dat er binnen afzienbare tijd iets staat te gebeuren aan het wegennet van Hanulveen. Al ruim een jaar word er op onverharde wegen gereden en het is tijd dat daar verandering in komt.
Vooralsnog is het niet duidelijk welke wegen permanent zullen worden aangelegd, en welke wegen komen te vervallen. Met name het geplande busstation moet z'n indeling nog krijgen, hier is nog niet veel gedachte aan gegeven.

Bron: HPD.

17-04-2012
Nog een Alsthom telg in Hanulveen.

Hanulveen - Er is wederom een nieuwe loc in de vloot opgenomen, een alom bekende 1600 serie E-loc.
Ditmaal betreft het een Railion versie met het nummer 1602.
1602 (44K)

Deze loc zal z'n sporen verdienen met het rangeerwerk op de terminal, en het overbrengen van leeg materieel naar Buurveen.
Al met al groeit de collectie van dit type loc's gestaag, hier onder heeft de redactie een foto overzicht samengesteld.
1600-collage (136K)
Van boven naar beneden, loc's: 1601, 1602, 1609, 1637, 1765 en 1838.

Bron: HPD.

09-04-2012
Hanulveen krijgt museumterrein.

Hanulveen - Er werd al over gesproken maar nu is het dan eindelijk rond. Hanulveen krijgt een terrein waarop het spoorweg museum geplaatst kan worden.
Er is ondermeer hiertoe besloten vanwege de enorme groei van de vloot. Zo zijn er een hoop goederen vervoerders gestationeerd op Hanulveen, en dat kost een hoop ruimte. Ook kan de SBHT op het nieuwe terrein het materieel makkelijker onderhouden en restaureren.
Dit terrein zal worden voorzien van 3 opstelsporen, en krijgt een aansluiting op het hoofdspoor. Wat voor gebouw er komt is nog niet duidelijk, maar er zal op zijn minst een locloods komen over alle drie de sporen.
De plannen voor het spoor zijn al gereed en de voorbereidingen voor het aanleggen ervan zijn al in volle gang.

De oude situatie, met enkel spoor voor de Randstadrail door de bebouwde kom heen.
baan-oud (9K)

De nieuwe situatie, drie sporen voor museum materieel. De randstadrail zal zijn halte elders krijgen.
baan-nieuw (10K)

Voor een geheel overzicht van de baan is het Sporenplan te raadplegen.

Bron: HPD.

03-04-1012 --== Dienst mededeling ==--
Het is zover, de Locon 210 is nu officieel toegevoegd aan het bestand van Hanulveen.

De loc is geheel in de juiste uitvoering gebracht. Hij hoeft enkel nog voorzien te worden van NEM-schachten.
25-03-1012 --== Dienst mededeling ==--
De Locon 210 is afgeplakt en de eerste laag oranje zit er op...
Het zal nu niet lang meer duren voor hij terugkomt naar Hanulveen.
23-03-2012
Wederom nieuwe loc in Hanulveen.

Hanulveen - Weer is er een nieuwe loc verwelkomd in Hanulveen. Het is de 6703 van ACTS. Deze loc was voorheen de NMBS 6391.


Het spoorwegpersoneel van Hanulveen is reeds bekend met dit treintype dus het nam weinig tijd in beslag om hem in te lijven in de dienstregeling.
En zo kan al na korte tijd de trein, met een rangeerdeel aan de haak, al gefotografeerd worden op het tussenspoor in Hanulveen station.


Bron: HPD.

19-03-2012 --== Dienst mededeling ==--
De kap van de Locon 210 is in de witte grondverf gespoten.
Vanmiddag heb ik van degene die hem voor mij spuit de foto's gekregen van het resultaat, en het ziet er al goed uit hoor.
17-03-2012 --== Dienst mededeling ==--
De decals voor de Locon 210 zijn aangekomen.
14-03-2012
Hanulveen viert eerste verjaardag.

Hanulveen - Vandaag, 14 maart, viert Hanulveen haar eerste verjaardag.

Het is nu precies 1 jaar geleden dat de ontwikkeling van Hanulveen is begonnen. De eerste meters spoor werden gelegd, en de bouw kon beginnen.
Dit heugelijke feit is gevierd met direct betrokkenen die zich vanaf het eerste uur hebben ingezet voor de gemeente.

Bron: HPD.

09-03-2012 --== Dienst mededeling ==--
Achter de schermen zijn er een aantal dingetjes gedaan die niet direct zichtbaar zijn;
Er is een BR212 omgebouwd voor een trouwe volger van deze site.
Het 1601 projectje vordert gestaag, de loc is inmiddels ook al gedigitaliseerd.
Er wordt een DB Cargo V100 omgespoten naar een Locon 210 uitvoering.
25-02-2012
Toelating voor 1601.

Hanulveen - Het is vandaag feest in de werkplaats van de SBHT. De 1601 is rijvaardig en de SBHT heeft toestemming om te rijden met de loc. Dit is werkelijk in recordtijd voor elkaar gekregen.

De 1601 tijdens meet ritten.

"Ik had verwacht dat ze minstens nog een maand binnen zou staan" aldus de projectleider van SBHT. Al met al viel het werk aan de elektrische installatie reuze mee, en dankzij het versneld inkopen van componenten werd de afronding van het project danig vervroegd. "Het project liep als een trein" grapt een opgewekte technicus. Er moeten nog wel een paar dingen gebeuren aan de loc, zoals nieuwe stroomafnemers en typhoons... maar ze rijdt weer.

Hier kan je het werk aan deze loc van de SBHT volgen.
En hier lees je over het werk aan de elektrische installatie.

Bron: HPD.

22-02-2012
SBHT koopt E-loc 1601.

Hanulveen - De SBHT (Stichting voor het Behoud van Historisch Tractiematerieel) die in Hanulveen is gezeteld heeft een 1600 serie E-loc aangekocht. De 1601 om precies te zijn.

Dit exemplaar is van grote betekenis geweest voor de Nederlandse Spoorwegen, en niet in de laatste plaats Hanulveen. Met de komst van deze loc staat het totaal nu op 5 in deze serie, te weten; 1601, 1609, 1637, 1765 en de 1838.
De 1601 is voorlopig nog niet klaar voor de baan. Zo moet de elektra nog omgebouwd worden voor bedrijf in Hanulveen. Ook moeten de pantografen vervangen worden voor betere exemplaren (red.: zijn al in Hanulveen aanwezig, van de 1008) en er word nog gezocht naar 2 typhoons.
En een flinke poetsbeurt zou ook geen kwaad kunnen...
Hier kan je het werk aan deze loc van de SBHT volgen.

Bron: HPD.

21-02-2012
HUSA rijdt in Hanulveen.

Hanulveen - Er is een contract gesloten met Husa transportation voor de containertransporten. De Husa loc 1609 is vandaag geariveerd en direct ingezet. Tot vandaag was de BR232 de reguliere tractie, maar dat is nu overgenomen door Husa. De BR232 blijft wel in Hanulveen, maar mag het op haar oude dag wat rustiger aan gaan doen.
husa-loc (28K)
Er is hard gewerkt om de loc samen met de 1637 zo te configureren dat ze in dubbeltractie kunnen rijden. Als het eens nodig mocht zijn kan zo de vloot flexibeler ingezet worden.

Bron: HPD.

19-02-2012
ICE voorlopig naar buitenland.

Hanulveen - Het ICE-3M treinstel van Hanulveen gaat voor langere tijd naar het buitenland. Wegens een materieeltekort bij de oosterburen word hij voor langere termijn verhuurd. Afgelopen weekend waren de nodige voorbereidingen voor het vertrek geregeld.

Hier word de 4651 gekoppeld aan de HGK (Hafen und Guterverkehr Koln) DE-13 loc. Kort hierna zou het transport vertrekken. Het konvooi vertrek met de DE-13 als tractie en duitse meester op de bok, maar met een nederlandse begeleider aan boord in verband met de wegbekendheid.

Bron: HPD.

01-02-2012
2 nieuwe Plan-E rijtuigen aangekomen.

Hanulveen - Vandaag heeft Hanulveen 2 splinternieuwe Plan-E rijtuigen cadeau gekregen van investeerder JBK. De rijtuigen zijn geleverd via de firma artitec, deze staat garant voor de allerhoogste kwaliteit.

De rijtuigen op Station Hanulveen, getrokken door de 1008 maakt dit voor de presentatie een erg mooie blauwe trein.
Echter zal deze stam in het reguliere bedrijf getrokken gaan worden door de geel/grijze 1212.

Bron: HPD.

24-01-2012
Het gemeentewapen van Hanulveen.

Hanulveen - Hanulveen heeft een nieuw gemeentewapen. Deze moet beter uitstralen waar Hanulveen en zijn inwoners voor staan.
hanulveenlogo-2012 (50K)
De leeuwen staan voor moed, welk Hanulveen beschermen.
De Rail afbeelding rechtsboven in het schild laat zien dat trein een prominente rol speelt in het dagelijkse leven in Hanulveen.
Het huis met de sleutel staat voor het rijke bezit van de geborgenheid van het dorp.

Het oude gemeentewapen was sinds 2001 het symbool van Hanulveen.

Bron: HPD.

18-01-2012
Rangeerfout leidt tot aanrijding.

Hanulveen - Aan het eind van de dag heeft er een aanrijding plaats gevonden in de boog achter het tractieterrein. Een rangeerder had de lengte van de trein niet goed ingeschat en heeft deze op de hoofdspoor aansluiting met de laatste wagen in de vrije ruimte van het doorgaande spoor gezet. Deze fout bleef onopgemerkt totdat de 1008, die op dat moment bezig was met proefrijden, in de boog tegen de fout gerangeerde wagen reed.

Gelukkig was de container op die wagen leeg en bleef de schade beperkt tot een los gekomen trapje op de 1008. Dit is inmiddels hersteld. Zowel de loc als de wagen eindigden naast de rails. "Bij de tijd dat ik kon reageren zat ik er al op" Aldus de geschrokken machinsist die zich drukker maakte over zijn loc dan om zichzelf. Hij had in een ogenblik ook de stuurstroom omgeschakeld, maar zelfs dat kon de trein niet op tijd stoppen.

Naar de exacte toedracht zal een onderzoek worden ingesteld. Op dit moment is nog niet duidelijk wie de stam daar heeft neergezet, en wie de opdracht voor die beweging heeft gegeven. De machinist van de 1008 is na verhoor weer vrijgelaten.

Bron: HPD.

18-01-2012
Esthetische waarde 1008 verhoogd.

Hanulveen - In 1972 was besloten om bij schade aan de 'Faively G5b' stroomafnemer (pantograaf) van de 1000 serie, deze te vervangen door het nieuwe 'AM30CB' type. Dit omdat het herstellen van een 'G5b' vaak meer kostte dan een nieuwe 'AM30CB'.
Hanulveen heeft besloten om de net verworven 1008 weer in z'n oude eer te herstellen met originele tweebenige pantografen.

(Foto: MLC. Genomen vanaf het dak van Hippel 300640)

Het overbouwen van de pantografen liep gesmeerd en was goed voorbereid. De nieuwe exemplaren werden op het tweede goederenspoor aangevoerd door de Strukton Hippel waarachter een platte wagen type 'Klmos' van Railpro was gekoppeld. De 1008 stond opgesteld op het eerste goederenspoor t.h.v. de smeerplek, alwaar de ombouw plaats vond.


Tegen het eind van de dag was het werk klaar en kon er proefgereden worden met de loc.

Bron: HPD.

14-01-2012
1000 serie in Hanulveen.

Hanulveen - We zijn zeer blij te kunnen melden dat Hanulveen eindelijk een 1000 serie e-loc aan de vloot heeft kunnen toevoegen. Dit icoon van de Nederlandse Spoorwegen is een lang gekoesterde wens van de gemeente.

Samen met de 1008 heeft de gemeente ook twee 'Geelbanders' aangekocht. Deze wagens worden gebruikt voor pakketvervoer.

Bron: HPD.

01-01-2012
Hanulveen overweegt aankoop ICE-3M.

Hanulveen - De eerste onderhandelingen van het jaar zijn tussen het spoorberdijf Hanulveen en PK-lease betreffende de afname van een Compleet ICE-3M treinstel.
Er is proefgereden met trein 4651, en dat is goed bevallen. De trein is elektrisch geschikt om de baanvakken in Hanulveen te rijden. Ook de lengte van de trein komt goed overeeen met de lengte van het station. Het opstelterrein kan de trein ook herbergen, echter zou een kleine verlenging van het aan de ICE toegewijde spoor in de nabije toekomst welkom zijn. Hij bevind zich na het opstellen net in de vrije ruimte van een wissel.

De ICE 3M bestaat uit 8 bakken. Het nummer van trein 4651 is opgebouwd uit de bouwserie aanduiding (BR-406) en baknummers. 406- x51.
Treinstel 4651 ganaamd is als volgt samengesteld;
Eerste klasse koprijtuig.
Eerste klasse rijtuig.
Eerste klasse rijtuig.
Bistro rijtuig.
Tweede klasse rijtuig.
Tweede klasse rijtuig.
Tweede klasse rijtuig.
Tweede klasse koprijtuig.

Bron: HPD.

30-12-2011
IC Stam compleet.

Hanulveen - Op de valreep voor het eind van het jaar is de stam met Intercity rijtuigen toch nog compleet gemaakt. Als laatste zijn 3 ICR rijtuigen aangeschaft, en samen met de reeds aanwezige ICK rijtuigen maakt het een stam van 8 bakken.

De trein heeft de volgende vaste indeling gekregen;
* 1838-B-A-A-BD-B-B-A-B

Bron: HPD.

17-12-2011
1200 loc wordt afgelost.

Hanulveen - Vandaag is met veel enthousiastme de nieuwe 1200 serie e-loc ontvangen in Hanulveen. De nieuwe loc draagt het nummer 1212, en deze komt de 1220 aflossen waarvan de revisietermijn is verstreken. Daarbij komt dat de 1212 moderner is uitgerust met onderandere NEM-schachten, daardoor is hij breder inzetbaar. De 1212 heeft ook een soepelere loop, en is tegelijkertijd ook een stuk krachtiger. Aan de meester is ook gedacht, de bovenzijde van de neus is grijs uitgevoerd zodat het bij felle zon niet zo erg reflecteert als het geel.


De 1220 zal opgeslagen worden bij het overige museummaterieel. Misschien zien we de 1220 ooit weer op de baan in een museumtrein.

Bron: HPD.

12-12-2011 --== Dienst mededeling ==--
De volgende loc kunnen we ook weer verwelkomen.
* Marklin 1139.

Ook deze loc was in het verleden al eens in bezit van Hanulveen.
Op de materieel pagina's staan nu bij de treinen die eerder van Hanulveen waren en teruggekocht zijn, kleine plaatjes zoals het materieel op de oude site te zien was.
03-12-2011 --== Dienst mededeling ==--
Nou Hanulveen heeft vandaag een grote aankoop qua materiaal gedaan.
Waaronder:
* Roco 66562 v.Dieren containerwagon.
* Lima 309124K DDM 1ste/2de klsse rijtuig.
* Partij vrachtwagens en losse containers.
* 30x 6101 rechte rails 200mm, t.b.v. opstelterrein.

Maar nu dit:
Enige tijd geleden werd ik benaderd door degene die in 2005 een hoop treinen van mij heeft gekocht toen ik met de hobby stopte.
Hij gaf te kennen nu zelf te stoppen en vroeg of ik interesse had om ze terug te kopen...
Zodoende heb ik er de volgende treinen ook bij, en die zijn dus 6 jaar geleden van mij geweest;
* Roco Sik 281
* Roco 1113
* Lima IRM
* Fleischmann groene Plan-V.
* 3 ICK rijtuigen (2x 2de klasse, 1x 1ste klasse)

Al dit materieel is op de materieelpagina's te bewonderen.
01-12-2011 --== Dienst mededeling ==--
Wederom heeft de site een andere achtergrond gekregen. Deze moet het lezen makkelijker maken, en het laden van de pagina's sneller.
De komende tijd kan hij nog een paar keer wijzigen...ik ben er nog mee bezig.
20-11-2011 --== Dienst mededeling ==--
Vandaag ben ik met het gezin weer naar het Nederlandse Spoorwegmuseum geweest. Dat is dankzij de museum jaarkaarten een regelmatig uitje. En net zoals in april j.l. ben ik thuis gekomen met een containerwagen van piko, dit keer deze uitvoering:
09-11-2011
Uitbreidingen in containertransport.

Hanulveen - Er is weer flink geinvesteerd in het containertransport. Er is een zware BR189 meerspanningsloc gekocht. Deze loc moet het internationale vervoer een impuls geven, en op termijn geld besparen, onder andere doordat het huren van buitenlandse loc's niet meer nodig is.
Ook is er een drietal Lgns wagens bijgekomen om ook het containervervoer te kunnen verzorgen op de kleiner ingerichte terreinen.


Bron: HPD.

08-11-2011
Eerste ICK rijtuigen aangekomen.

Hanulveen - De eerste Intercity rijtuigen, type ICK, zijn aangekomen in Hanulveen. Er is direct een trein mee samengesteld en die werd getrokken door de nieuwe E-loc 1838.

Het aantal rijtuigen word nog uitgebreid naar 8 stuks. De resterende 6 die nodig zijn kunnen van verschillende typen zijn, namelijk; ICK, ICR of ICL. Naar deze rijtuigen word nog gezocht.

Bron: HPD.

29-10-2011
Loc bestand uitgebreid.

Hanulveen - Gisteren heeft de directie van het spoorbedrijf een grote conferentie bijgewoond (Eurospoor), geënt op de aanschaf van nieuw Materieel. Hanulveen heeft daar de koop gesloten op drie loc's. Een hagelnieuwe E-loc 1637 in de rode NS/Cargo uitvoering. Deze loc zal hoofdzakelijk ingezet worden op de gemengde goederentreinen. Maar ook zal hij containertreinen moeten trekken als de RN-232 daar niet beschikbaar voor is.
Ook is er een geheel nieuwe E-loc 1838 gekocht. Deze is direct van aircounit's voorzien, en zal in de toekomst IC rijtuigen gaan trekken. Momenteel staat de loc dus nog even werkeloos, maar wellicht zien we hem ingezet worden in de goederendienst of aan de DDM stam.
v.l.n.r.: De reeds aanwezige 1765, de nieuwe 1637 en 1838

En tot slot is er een lichte BR80 stoomloc toegevoegd aan de vloot. Deze rijdt inmiddels museumritten in Hanulveen. De museumtrein is samengesteld uit 2 Donderbussen, en 2 wagens van de HSM.
De museumtrein aan het perron op Hanulveen, temidden van het moderne materieel.

Bron: HPD.

12-10-2011
Special over containertransport.

Hanulveen - Deze krant heeft een special geschreven over het containerwerk in Hanulveen. Dit is als bijlage in deze krant toegevoegd, en hier gratis te lezen.

Bron: HPD.

08-10-2011
Hanulveen huurt van Zwitserland.

Hanulveen - Om aan de grote vraag naar containertransport te kunnen voldoen is er nu ook een wagen ingehuurd van een Zwitserse particuliere onderneming (Ahaus Alstätter Eisenbahn). De AAE is eigenaar en exploitant van een vloot met meer dan 20.000 goederenwagens speciaal bestemd voor de verhuur aan vervoersondernemingen. Het is niet bekend hoelang deze wagen in Hanulveen blijft. ingehuurd-sdggmrs (29K)

Bron: HPD.

05-10-2011
Inbraak in container.

Hanulveen -In de nacht van dinsdag op woensdag is er ingebroken in een container die geladen stond op een trein. De machinist ontdekte bij het controleren van zijn trein voor vertrek dat de deur van de container open stond. De zegel en deurvergrendeling waren duidelijk geforceerd. Daarop heeft de machinist de politie ingeschakeld."Dit heb ik in al mijn dienstjaren nog niet meegemaakt, ik moest echt twee keer kijken" Aldus de machinist.
De politie heeft zelfs een heli ingezet om de omgeving af te zoeken naar verdachte zaken of personen. Over de waarde en of er iets is weggenomen kan afhangende het onderzoek nog geen uitspraak worden gedaan. De spoorwegpolitie van Hanulveen is belast met het verdere onderzoek. inbraak (36K)

Bron: HPD.

04-10-2011
Verdubbeling container capaciteit.

Hanulveen -Deze krant kreeg onderstaande foto van een oplettende spotter. Op de foto is een van twee nieuwe containerwagens te zien die op de late middag door Hanulveen reed. Hiermee is de totale vervoerscapaciteit verdubbeld.
(Bron foto: S.P. Otter)

Bron: HPD.

02-10-2011
Container vervoer eerder dan verwacht.

Hanulveen - Via een versnelde procedure is er tot aanschaf overgegaan van een drietal containerwagens. Deze zijn opgehaald en direct met de eerste lading al in Hanulveen.
De containertrein op doortocht via Hanulveen station.


DHL drukte, het is wachten op het toekomstige DHL depot aan het perron.

Bron: HPD.

02-10-2011 --== Dienst mededeling ==--
Op Hanulveen.nl is nu ook een 'Te Koop' pagina.
01-10-2011
Hanulveen verliest staaltransporten.

Hanulveen - Per 1-oktober zullen er geen reguliere staaltransporten meer door Hanulveen voeren. De opdrachtgever heeft een betere overslag lokatie gevonden. Dit is een grote strop voor Hanulveen gezien dat er nu een flinke bron van inkomen wegvalt.
De huifzeilwagens zijn reeds terug naar de opdrachtgever, wel is afgesproken dat Hanulveen 3 van de oude NS/Cargo wagens achter de hand houdt om in te kunnen vallen wanneer dat nodig mocht zijn. 3-shimmns-terzijde (30K)
Deze drie Shimmns staan op Hanulveen station gestald.

werkeloos (22K)
De RN-232 staat werkeloos toe te kijken, wachtend op betere dagen waarop hij weer zware treinen mag trekken.

Er is uitzicht dat Hanulveen meer containertransport en overslag kan gaan verzorgen, wellicht zoveel dat er in het begin zelfs wagens ingehuurd moeten gaan worden. Voor de werkgelegenheid zou dit heel gunstig zijn, het vervoer van de containers over de weg gaat ook verzorgd gaan worden door lokale transporteurs.

Bron: HPD.

27-09-2011 --== Dienst mededeling ==--
Vanaf gisteren is er een DDM-stam in Hanulveen. Deze is te zien op de 'materieel' pagina.
En er is een ombouwverslag van de Thalys.

Verder krijgt de Sprinter een grote revisie. Hij krijgt een nieuwe decoder, nieuwe koolborstels, led front- en sluitseinen, en evt. binnenverlichting. Tegelijkertijd zal er ook een ombouwverslag worden geschreven voor de Sprinter.
25-09-2011
HSL door Hanulveen.

Hanulveen - De gemeente en Spoorbeheer hebben een overeenkomst gesloten met de exploitant van de Hoge snelheids lijn (HSL). Dat betekent dat binnen afzienbare tijd gereden zal worden met de Thalys. In eerste instantie zullen korte treinstellen ingezet worden, maar later zullen deze verlengd worden tot 7 delig. De Thalys is reeds in Hanulveen maar moet nog worden aangepast naar het elektrisch systeem van Hanulveen.

Bron: HPD.

10-09-2011
Container Terminal in bedrijf.

Hanulveen - Het is dan eindelijk zover, de Container Terminal is nu voorzien van portaalkraan. Dat verkort aanzienlijk de tijd die nodig is voor het overslaan van de container. De Containers kunnen zowel op het perron als achter het perron geladen en gelost worden van de vrachtwagens. Momenteel heeft de kraan nog een vaste plek, maar in de nabije toekomst zal hij op rails komen te staan waardoor hij verrijdbaar wordt.

Bron: HPD.

01-09-2011
Hanulveen investeert in comfort.

Hanulveen - het spoorweg bestuur van Hanulveen heeft daad bij woord gevoegd als het gaat om de nieuwe comfort regelgeving voor machinisten.
vanaf heden zullen de aanwezige treinen omgebouwd worden naar de nieuwe norm. Dat houd in dat er betere stoelen in de cabines komen, en ook zullen de cabines van airco voorzien worden waar dat nog niet het geval mocht zijn. Immers, een frisse alerte machinst komt de veiligheid ten goede.
De loc 1765 heeft als eerste de airco's mogen ontvangen. Op beide cabines van deze loc is een unit geplaatst.
(Bron foto: Martijn te Hanulveen)

Bron: HPD.

31-08-2011 --== Dienst mededeling ==--
Zoals je wellicht hebt gezien is de achtergrond van de site aangepast. Niet alleen is het een andere afbeelding, maar in de eigenschappen ervan is ook iets gewijzigd. Het is nu de bedoeling dat de achtergrond stil blijft staan en de inhoud van de pagina er overheen schuift. Ook moet de afbeelding zich automatisch aanpassen naar het formaat van je browserscherm. Je moet dus ten alle tijden de drie bolneuzen helemaal zien. Mocht dit onverhoopt toch niet werken, gelieve mij daar dan middels een E-mail van op de hoogte stellen.
31-08-2011
Werk aan goederenperrons voltooid.

Hanulveen - Het werk aan de goederenperrons is voltooid. Nu kan het industrieterrein volledig naar behoefte bediend worden. De containervrachtwagens kunnen op het perron komen. Ook de post overslag zal op deze perrons geschieden.

Het ligt in de bedoeling om ook de staalrollen hier te kunnen lossen en overladen op vrachtwagens. Daartoe dient nog wel een portaalkraan gebouwd te worden. Die tevens ook voor de containers gebruikt gaat worden. De containers worden nu met heftruck's gelost. Aan het eind van het perron komt een diesel installatie voor de loc's. Meer foto's van de perrons vind u op de 'spoor' pagina.

Bron: HPD.

30-08-2011
Defecte trein zorgt voor kopzorgen

Hanulveen - Op het station van Hanulveen stond vanmiddag een Intercity die van geen rijden meer wist. Er zat een storing in de schakelkast waardoor de trein volledig uitgeschakeld werd. Omdat het afslepen van de complete trein geen optie was moest de Bk van de 708 afgekoppeld worden, en apart afgesleept. De Bk werd afgevoerd door de 6520 met koppelwagen.
(Foto bron: Hanulvener Courant)

De rest van de trein werd opgehaald door de 1765, en naar 'Hanulveen opstel' gesleept.
Helaas zat er voor de vertraagde passagiers niets anders op dan te wachten op een vervangende trein, daar de bussen nog niet rijden in Hanulveen.

Bron: HPD.

30-08-2011 --== Dienst mededeling ==--
De afbeelding van het sporenplan is geactualiseerd. En tevens is hij nu ook duidelijker vormgegeven.

Ook zal vanaf nu de berichtgeving er anders uit zien. 'Krantenberichten' uit Hanulveen zullen donkerder van kleur zijn, en een Bronvermelding krijgen (HPD Hanulveense Pers Dienst)
De meldingen met bertekking tot de site, of andere info die niet direct uit Hanulveen afkomstig is, zullen onder de noemer: '--== Dienstmededeling ==--' geschreven worden.
29-08-2011
Hanulveen is officieel opgericht.

Hanulveen - Het is dan eindelijk zover. Vanaf vandaag is Hanulveen officieel opgericht als een plaats waar mensen wonen en werken. Na maanden van voorbereiding en het aanleggen van de noodzakelijke voorzieningen is het mogelijk om te leven in Hanulveen. Tot aan dit moment hadden we alleen maar mensen die werkten aan de opbouw van Hanulveen. Een spil in dit stadium zijn de spoorwegen, waar nu heel veel van afhankelijk is. Met het in gebruik nemen van de Randstadrail is er een aansluiting vanuit het dorp naar het industrieterrein gekomen. Vanaf dit punt zal Hanulveen zich snel onwikkelen in een groeiende en bloeiende gemeente waar het fijn wonen en werken is. Door Hanulveners, voor Hanulveners. Foto's staan op de 'stad' en 'spoor' pagina's.

Bron: HPD.

29-08-2011
Een grote stap voorwaarts vandaag in Hanulveen. Via BeneluxSpoor.net ben ik geinspireerd om de perrons aan te pakken. Met als resultaat het onderstaande.

Prachtig betegeld, en afgewerkt met reailstische zijkanten. De beide reizigersperrons zijn gedaan, de goederen perrons komen later nog.
27-08-2011
In Houten was vandaag de Modelspoorbeurs. En daar heb ik goede zaken gedaan.
Ik heb er 3 PTT Post wagens (46273/46275/46341) gevonden voor achter de mP.
Ook een gezochte Shimmns zonder opdruk (67725).
En een Roco rail reinigingswagen (66445).
Al deze wagens zijn nieuw en ongebruikt in de ovp.
Foto's van elke wagen apart staan op de 'Goederenwagen' pagina.
Verder heb ik nog een omnummer set voor de 1700 gekocht.
En KleiNSpoor airco unit's voor diezelfde loc, maar die komen er later pas op.
21-08-2011
Vandaag ben ik weer verder gegaan met aanleggen van de nieuwe ondergrond. En heb ik het grote rangeerdeel radikaal omgegooid. Minder knooppunten, en meer opstelterrein, iets wat erg nodig was.
20-08-2011
Het is vandaag dan toch eindelijk gelukt om de Motorpost om te bouwen. Het grote struikelpunt was het vinden van de permanentmagneet. En dan had ik er eindelijk eentje... was het de verkeerde! Dus weer terug naar winkel en omgeruild. Maar nu werkt het allemaal naar behoren. De motorpost ombouwen is een van de spannendste klussen die ik ken.. lees het ombouwverslag maar eens, en zie wat er allemaal bij komt kijken.
Tevens ben ik druk met het vernieuwen van de ondergrond van de baan, die was ongelijk aan het inzakken waardoor de treinen hobbelig over het traject reden.
19-08-2011
En vandaag is er weer een nieuw treinstel bij. De verkoper van de motorpost gaf te kennen ook nog een Plan-V te hebben liggen, die hij voor een heel aantrekkelijke prijs aanbood. Daar hoefde ik niet lang over na te denken, dus heb ik hem gelijk vanochtend gehaald.

Ik ben vervolgens de halve dag bezig geweest met digitaliseren van de trein. Het verslag daarvan staat hier.
18-08-2011
Met trots kunnen we vertellen dat er vanaf vandaag een Motorpost in Hanulveen is. Een werkelijk schitterend exemplaar wat het grootste deel van zijn leven in de veiligheid van z'n doos heeft gezeten.
De decoder ligt er ook al. Alleen moet de trein nog even aangepast worden voor het digitale rijden. De prints van de front- en sluitseinen in de koppen moeten aangepast, en de trein moet een permanentmagneet op de motor krijgen ipv de veldspoel.
27-05-2011
En weer heb ik er twee Shimmns bij. Een Roco 'Caib' versie (46768), en een Roco Railion (47444). Daarmee komt mijn Shimmns-stam voorlopig op 15 stuks, met een lengte van 2,10m. en dat is nog zonder loc. De Shimmns zijn allemaal te bewonderen op de vernieuwde 'goederenwagen pagina'. Daar staan de wagens nu allemaal apart genoemd en met meer gegevens. De overige materieel pagina's moeten nog gebeuren.
24-05-2011
De vier wissels die nog onderweg waren zijn alweer een tijdje in Hanulveen. Echter word er nog zoveel geschoven met rails op het rangeerdeel dat het niet bij te houden zou zijn in updates. Zodra het terrein naar mijn zin is ingericht zal er een uitleg en verslag van komen.

In de tussentijd word er ook flink gewerkt aan de stam Shimmns. De geweatherde 47445 is verkocht.
En er zijn 3 nieuwe Shimmns bij; De lang gezochte 46661.1 NS Cargo 'Steel going strong', een DB'Cargo' en een NS'Caib' versie.
3-shimmns (13K)
En dan zitten er ook nog twee Shimmns in de post, een DB'Railion' en een NS'Caib'.
Nu zoek ik nog 3 exemplaren voor mijn stam;
Een Shimmns zonder grote naamopdruk (Roco 67725)
Een Shimmns met 'On Rail' opdruk (Piko 54931)
En een schone Railion 'Steel going strong'(Roco 47445).
14-05-2011
vijf wissels (43K)
Ik heb eindelijk weer wat wissels erbij. Het word al aardig vol op het rijdbare spoor, dus zijtakken zijn hard nodig.
Via R&J treinen heb ik 5 prachtige exemplaren verkregen. Helaas hadden ze er momenteel niet meer in voorraad, dus heb ik er 4 elders besteld en die zijn nog onderweg.

De BR41 stoomlok is weer verkocht. Helaas was het zo dat hij niet goed over de '6120' bochten liep en ook de brug speelde hem parten. telkens weer kwam hij stroomloos te staan. Jammer want het is een schitterend exemplaar. Maar goed, hij is opgehaald door iemand anders en die is op de hoogte van het probleem, en ging daar mee aan de slag. Nu ben ik op zoek naar een BR80 in de VSM uitvoering, die staat ook op mijn wensenlijstje.
09-05-2011
Soms kom je een aanbod tegen die je niet kan weerstaan... zoals ik had vandaag. Ik was op zoek naar een stoomloc op een bekende veilingsite, en kwam daar een zo goed als nieuwe BR41 tegen. Hij was tevens al voorzien van een decoder, en hij zat ook nog in de originele verpakking. Voor een zeer zacht prijsje..die ben ik maar gelijk gaan halen. Inmiddels is hij thuis, en kijk eens hoe mooi hij staat voor mijn pullman rijtuigen...
04-05-2011
Esther is middels een Esu Lokpilot decoder gedigitaliseerd. Ze is begrensd op 30 km/h zoals het hoort. Ze heeft ook op die snelheid een half uur vooruit, en een half uur achteruit gereden om in te rijden. Zo waarborg je de trekkracht en souplesse van de motor.
En om het Strukton materieel uit te breiden zijn er twee Strukton sproei ketelwagens gekocht.
03-05-2011
Vandaag is Esther aangekomen in Hanulveen. Deze prachtige lok moet nog voorzien worden van decoder maar heeft wel net de uiterlijke details gekregen.
Het is wel leuk om haar te vergelijken met de foto in het bericht hiervoor, haar 1:1 voorbeeld. Zoek de verschillen hahaha.
29-04-2011
Vandaag heb ik de Fleischmann 1215 gedigitaliseerd.. Dat was een hele klus, veel met de multi-meter in de weer geweest. De gehele lok is van metaal inclusief de kap en draaistellen, dit zorgt ervoor dat er op vele plekken stroom geleid word waar je dat liever niet hebt... Dat is dus niet zomaar 'even' ombouwen.
En...
Esther komt weer terug in Hanulveen. Ze is besteld...en zal spoedig hier zijn.
Esther in echt (59K)
25-04-2011
Al een tijdje liep ik met het idee, maar nu is het eindelijk gedaan, ik heb een Tachowagen gebouwd.
Dit is een erg handig hulpje bij het begrenzen van treinen. En zo houd je een realistisch gezicht op de baan. In het oude Hanulveen had ik er al eentje (de 5555 van fleischmann) maar daar heb ik nu het geld niet voor... dus ben ik zelf aan de slag gegaan.
19-04-2011
Er is nog een lok in Hanulveen gekomen. Een hele mooie Fleischmann 1215. Hij moet nog wel gedigitaliseerd worden, daartoe moet de motorplaat of gehele motor vervangen. Ook wil ik de koppelingen aanpassen, zowel het type koppeling als de hoogte moeten veranderd.


De mat '54 heeft ook een vervangend draaistel gekregen. Hiermee is een 30 jaar oude fabrieksfout opgelost. Van het oude draaistel ontbrak een deel van de ophanging door slecht gietwerk, hierdoor had de trein een onrustige loop.
nieuw draaistel (20K)
13-04-2011
Ik heb de baan rond kunnen maken met de nieuwe rechte rails. De lange sporen liggen er nu prachtig bij. De overige sporen zijn gelegd in het rangeerterrein, echter moet ik nog een aantal wissels hebben om deze met de baan te verbinden.
12-04-2011 nr.2
Joepie, de Randstadrail is er!!

Wat een prachtig tramstel is dit. Hij is digitaal (Esu Lokpilot) met schakelbare binnenverlichting. En voorzien van passagiers.
12-04-2011
Daar is het pakket dan. Gisteren was hij gemist maar vandaag zat ik voor het raam te wachten.
In totaal zijn het 100x 6101 recht 200mm, 10x 6116 stootblok, en 2x 6171 wissel rechts.
rails-2 (51K)
Nu ga ik ze eerst schoonmaken, en dan kunnen ze in de baan geplaatst. Hier kom ik echt al een heel eind verder mee.
Deze (en de voorgaande bestellingen) rails heb ik via R&J treinen, die adverteren op Marktplaats en leveren goed materiaal tegen een aantrekkelijke prijs. De leveringen worden goed en snel verzorgd. Een echte aanrader dus.
10-04-2011
Ik heb dit weekend niet veel te doen aan de baan, een partij van 100 ! rechte delen zit nog in de post. Dus om toch te 'treinen' zijn we naar het Nederlandse Spoorwegmuseum gegaan.
En daar heb ik deze Containerwagen gekocht.
capital-lgns (18K)
Uiteraard staat deze nu ook op de 'Goederenwagen' pagina vermeld.
09-04-2011
Eindelijk heb ik geschikte schakelaars gevonden voor de brug beveiliging. En nu is de brug veilig .
Ook heb ik vandaag een 6520 Diesel lok gekocht. Uiteraard is die gelijk van een decoder voorzien.
En ik heb een 6163 kruising gekocht voor de baan.
07-04-2011
Wat een werk... zo'n ringleiding aanleggen. Maar goed, het zit. Ik kan nu op elk gewenst punt stroom aftappen voor de baan, dat zorgt voor een hoge betrouwbaarheid.
De ringleiding voor de accessoires (seinen, huisjes, straatverlichting) komt nog in een later stadium.
06-04-2011
Vandaag heb ik weer wat rails binnen gehad. 10x 6101, en 2x 6171 (wissel rechts). De rechte delen zorgen ervoor dat ik de bocht om kan aan de punt van de baan. Ook heb ik nu het kopstation voor de RandstadRail neergelgd. De wissels zijn om het grote rangeer terrein te verbinden. Maar daar moeten eerst de stroomgeleidende 'nietjes' in gezet worden want die zaten er helaas niet bij.
29-03-2011
Ik ben vandaag op pad gegaan voor een paar kleine raildelen en aansluitmateriaal.

De hele kleine delen (10mm) had ik nodig om de bogen naar het rangeerterrein evenwijdig te krijgen.

Ook heb ik een doos van 50 stuks 'Roco universeel koppeling' gekocht.
koppelingen (23K)
Dit maakt het korter koppelen van de wagens mogelijk zoals hierboven te zien is.
Tevens kunnen deze koppelingen beter overweg met overgangen van helling naar vlak in de baan.

En dan is er nog een bestelling gedaan voor een Randstadrail 'Alstom Regio Citadis tram-trein'.
randstadrail (54K)
De uitvoering die ik besteld heb word digitaal uitgevoerd, met binnenverlichting en passagiers, de meest uitgebreide versie dus. En nu maar wachten tot hij klaar is om opgehaald te worden.
29-03-2011
Ik heb weer 10x 6101 binnen gehad. Dat is genoeg om de brug en een deel daarachter aan te leggen. De treinen kunnen nu aan de overkant komen. Ik ben erg blij met de brug, en vooral ook dat de treinen er feillos overheen gaan.
Verder is er ook een Sprinter gekocht, deze werd voor een spotprijs aangeboden. Hij is al digitaal gemaakt maar heeft nieuwe decoders nodig.
28-03-2011
De onderlaag voor de baan is af. Dat is eigenlijk het enige wat ik gedaan heb vandaag, maar het was toch nog heel wat werk.
27-03-2011
Ik ben druk in de weer geweest met het gedeelte vanaf het grote rangeerterrein naar de brug. Allereerst heb ik de brug beveiligd en de aansluitingen voorbereid. Daarna zijn de rails uitgelijnd en vastgelegd. De beide sporen richting de brug en een groot deel van het buitenste spoor achter het rangeerterrein liggen nu vast.
26-03-2011
Vandaag heb ik een hoop gedaan... Ik heb twee kruisingen gekocht, en een groot gedeelte van de baan voorzien van een groene onderlaag. Er is een nieuwe goederenwagen in Hanulveen, een NBM 'Sandite' wagen. Ik heb zelfs een defect wissel gerepareerd.
25-03-2011
Ik heb een partijtje LGB rails verkocht en zodoende had ik geld voor deze raildelen;

1x 6171 wissel rechts, 10x 6170 wissel links, 6x 6138 compensatieboog, 7x 6101 recht.
23-03-2011
De eerste van de vele benodigde gewone (6170) wissels is binnen, een linkse-wissel.

21-03-2011
Van de week heb ik weer wat nieuwe rails binnengekregen, 28 rechte (6101) om precies te zijn. En de brug is nu gescharnierd.. Hij is bij wijze van proef voorzien van rails, maar er is nog een hoop afwerk-werk voordat de brug af is.
18-03-2011
Het is een feit, de baan kan nu rond. De brug is gebouwd. Hij moet alleen nog een scharnier en sluiting krijgen, de bedoeling is dan dat hij omlaag klapt (naar boven is geen ruimte genoeg).
17-03-2011
Zo, vandaag heb ik de planken voor de baan afgemaakt. Alles is nu klaar voor rails. En als ik de rails heb uitgemeten, dan kunnen de planken afgewerkt worden.
16-03-2011
Vandaag op mijn vrije dag ben ik lekker aan het klussen beneden. Ik ben druk met het ophangen van de planken die in de ronde door de ruimte gaan, waar straks het spoor overheen komt.
Op de 'Spoorbouw' pagina kan je de foto's zien en een indruk krijgen van hoe het moet worden.
15-03-2011
Ja joepie.. De BR-232 'Ludmilla' is binnen. Geweldig om dat geluid weer te horen.
En de NS E-lok 1734 is er ook. Al moest deze wel eerst omgebouwd worden naar DCC digitaal.
15-03-2011
Er zijn een aantal Shimmns bijgekomen, 4 exemplaren met NS-Cargo opdruk.
Hiermee komt de stam op 11 wagons. Maar dat kan altijd nog langer...

zie de 'Goederenwagen' pagina voor alle wagons van Hanulveen.
Tevens heb ik gelijkstroom assen gekocht voor de Marklin's en voor de baan heb ik aansluitklemmen gekocht. Oja, later vandaag verwacht ik een NS E-lok 1700 serie, en een BR-232 'Ludmilla' met esu sound.
14-03-2011
Jazeker, Hanulveen is terug. Voor sommigen zal het een bekende naam zijn, voor anderen compleet nieuw.
Deze site beschrijft mijn modelspoorbaan alsof het een echt bestaande plaats is.
Je zal de vorderingen en het dagelijks leven in de stad kunnen volgen alsof je er zelf bij was.
De baan word op dit moment nog gebouwd en er kan enkel gereden worden op een groot ovaal met een zijspoortje. Middels deze 'nieuws'pagina word je volledig op de hoogte gehouden
Inmiddels kunnen we van 'Hanulveen III' spreken. De eerste baan was het analoge dubbele ovaal, met rangeerdeel. Die is op sommige materiaal foto's nog terug te zien. En 'Hanulveen II' was de grote DCC digitale baan, met de lange perrons en het grote opstelterrein. Nu dus de derde baan, die nog groter wordt. Met lange en korte opstelsporen, een mooi ruim rangeerterrein, lange perrons, en een grote omloop van circa 20 meter. Maar voor details kan je beter even kijken op de spoorplan pagina. .

Met vriendelijke groet,
Martijn.